Romano Bolković: U Hrvatskoj ima desetak zanimljivih ljudi, ostalo je infotainment

INFORMACIJA da se Denis Latin cijeli tjedan bori s upalom pluća te obično druženje OTV-ovog veterana Romana Bolkovića s ravnateljom Hrvatske televizije (HTV) Blagom Markotom, bili su dovoljni da se kuloarima počnu širiti priče kako Bolković preuzima Latinov termin ponedjeljkom iza 20 sati na HTV-u.

"Ne, nisam!", kratko i jasno nam je odgovorio Romano Bolković na pitanje je li nedavno pregovarao o angažmanu na HTV-u. Bez previše objašnjavanja Bolković je rekao da je "maliciozno i nepošteno" od onih koji šire takve priče da "podvaljuju kajlu", kako njemu tako i kolegi Denisu Latinu.

"Mislim da je morbidno da bilo tko danas kalkulira s terminom Latinice, dok je Denis Latin zbog bolesti i razmirica izvan posla", rekao nam je Bolković.

Denis Latin danas nam je rekao da je u toj priči jedino točno da je imao upalu pluća koja se pomalo povlači i od koje se oporavlja. Prema njegovim informacijama, glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić želi povratak Latinice u program, međutim zasad se ne zna hoće li i kada do toga doći.

Hloverka Novak Srzić kaže pak da će emisija ići na HTV-u čim se Denis Latin vrati s bolovanja odnosno čim prve nova emisija bude snimljena i spremna za emitiranje. Šefica HTV-ovog Informativnog programa kaže da bi se Latin kroz 20-ak dana mogao vratiti s bolovanja pa sukladno tome početak emitiranja Latinice najviše ovisi o njemu.

Stav da je HTV spreman početi s emitiranjem Latinice potvrdio nam je i glasnogovornik HTV-a Janoš Roemer, koji je rekao da u aktualnoj programskoj shemi zamjena za emisiju Latinica ne postoji. Dodao je da su priče u nečijem navodnom angažmanu u smislu zamjene za Denisa Latina "vrlo čudne", jer je urednik Latinice upoznat sa stavom glavne urednice Novak Srzić o Latinici odnosno o namjeri da se emisija i dalje emitira ponedjeljkom poslije večernjeg Dnevnika.

Na HTV-u nemaju nikakvih informacija o famoznom razgovoru Romana Bolkovića s nekim od čelništva HRT-a. Kako neslužbeno pak doznajemo, sastanak Bolkovića sa "čelništvom" HRT-a ustvari je slučajan susret Bolkovića s ravnateljom HTV-a Blagom Markotom i još jednim novinarom (koji nije s HTV-a) na kavi u jednom hotelu.

Bolkovića nema, ali je ipak tu

Urednik emisije "2U9" koja je posljednji puta na njegovoj matičnoj Otvorenoj televiziji (OTV) emitirana prije dvije i pol godine, kaže da zbog zdravstvenog stanja, ali i činjenice da je suvlasnik OTV-a, trenutno ne razmišlja o povratku pred male ekrane, osobito ne na konkurentsku televiziju.

Što se tiče suvlasništva u OTV-u, Bolković je pojasnio da si u takvim okolnostima nikada ne bi mogao dozvoliti angažman na HTV-u, jer ne samo da bi bio u sukobu interesa već bi i moralno dvojbenim smatrao mogućnost da radi za konkurentsku televiziju dok istodobno ima suvlasništvo u OTV-u.

Iako je ubrzo nakon prekida emitiranja emisije "2U9" počeo dobivati "feed back" od gledatelja koji su tražili njegov povratak u eter, Bolković kaže da se zbog pogoršanog zdravstvenog stanja morao povući iz produkcije i posvetiti se oporavku.

Tijekom razgovora s Romanom Bolkovićem moglo se primijetiti da još uvijek sa žarom govori o novinarskim temama te je potpuno u tijeku s aktualnim događanjima u društvu. Unatoč tome zasad nema prevelike šanse da se uskoro pojavi na televiziji.

Pri tom nije u potpunosti odbacio mogućnost da se u budućnosti ponovno pojavi na televiziji, međutim takvu odluku morao bi donijeti nakon "dugog razmišljanja i vaganja svih ostalih važnih životnih okolnosti" koje utječu na njega i njegovu obitelj.

"U Hrvatskoj ima desetak zanimljivih ljudi, ostalo je infotainment"

Komentirajući aktualnu medijsko političku scenu, Bolković nam je rekao da je iz dugogodišnjeg rada na televiziji zaključio kako u Hrvatskoj postoji svega desetak medijski zanimljivih ljudi čije pojavljivanje na televiziji može jamčiti dobru gledanost.

Zbog toga su hrvatske televizije, nacionalne i lokalne, javne i komercijalne, prisiljene proizvoditi "infotainment" kojemu Bolković osobno nije sklon.

Bolković smatra da u Hrvatskoj danas nema televizije na nacionalnoj razini koja se ozbiljno bavi bitnim političkim i društvenim temama, a što je direktna posljedica tabloidizacije medija.

Na pitanje postoji li mogućnost da se njegovo novinarsko iskustvo u nekom obliku ipak pojavi u programu OTV-a, Bolković je odgovorio kako unatoč tome što ga nema na ekranima to ne znači da se potpuno povukao iz medija. Tako se u pojedinim političkim talk show emisijama može naći njegov potpis, međutim, ističe Bolković "u tome uvijek želim ostaviti apsolutnu slobodu novinaru i uredniku", jer bi u suprotnom "kršio sva ona načela za koja sam se kao novinar i sam zalagao na OTV-u".

Bolković kaže da mu tijekom uredničke i novinarske karijere niti jednom nije bilo postavljeno pitanje zašto je razgovarao s ovim ili onim čovjekom niti je bio prozivan zbog pitanja koja je postavljao svojim gostima. Dodao je da je upoznat kako je po tom pitanju danas situacija drugačija te su novinari i urednici nerijetko suočeni s "unutarnjom" cenzurom koja se ne vidi te se izvana čini da je pojedini mediji slobodan i neovisan.

Na kraju razgovora kategorički je ustvrdio kako je početkom i tijekom 90-ih godina, unatoč tome što je bio rat i ostale nevolje koje su nas snašle, u Hrvatskoj sloboda medija bila veća nego što je to slučaj u posljednjih nekoliko godina. To se, kaže Bolković, najbolje vidi iz toga što pojedini "mainstream" mediji imaju teme o kojima jednostavno ne izvještavaju odnosno ne smiju izvještavati jer će u suprotnom dobiti "od gazde po prstima".

U takvim okolnostima Romano Bolković bi o eventualnom angažmanu na HTV-u ili nekoj od komercijalnih televizija s nacionalnom koncesijom morao barem dva puta razmisliti prije nego ga prihvati.

I.K.
Foto: Igor C.C. Kelčec, Facebook, Index

Pročitajte više