Romske udruge ogradile se od Caninih kritika

Predstavnici romskih udruga ogradili su se danas od kritika koje je Kasum Cana izrekao povodom predstavljanja Vladina Akcijskog plana za Rome te ocijenili kako se prenaglašavaju organizacijski propusti na svečanoj promociji Plana. L

"To je samo zamagljivanje očiju nama Romima. Jučer Nacionalni program za koji su lani zaboravili dati novac, danas Akcijski plan, a mi Romi i dalje gladni, žedni i neobrazovani", izjavio je Cana iz Centra kulture Roma u ponedjeljak kod svečanog predstavljana Plana.

Svečanošću se željelo pokazati da bi provedba Plana Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015. poboljšala kvalitetu života Roma, a ne tko kako pleše, kazao je predsjednik Mreže romskih udruga Nazif Memedi na konferenciji za novinare Ureda za nacionalne manjine.

Vladi, poručio je, treba pomoći u provedbi Plana kojim se želi unaprijediti stanovanje, zdravstvo, obrazovanje i zapošljavanje Roma, a za što Vlada namjerava izdvojiti 60 milijuna kuna.

Predsjednica Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner uvjerava da će se za zacrtane planove i programe osigurati potrebna sredstava.

Država je ove godine, navodi, osigurala oko tri milijuna kuna za provedbu romskih programa, a dio sredstava dobit će se i kroz različite donacije.

Takva je primjerice, donacija od tri milijuna eura Hrvatskom zavodu za zapošljavanje za programe zapošljavanja Roma, a Klajner najavljuje da će 16. svibnja ministrica pravosuđa s odvjetnicima potpisati ugovor za besplatnu pravnu pomoć Romima vrijedan milijun eura.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više