Rončević od Milićevića tražio da lažira nepovoljan izvještaj o nabavi kamiona za MORH

GENERAL Jozo Milićević je u Saboru 3. travnja izravno optužio bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića da mu je rekao da izmijeni sadržaj izvješća o nabavi kamiona za MORH.

U trenucima kada je pisao izvješće Milićević je bio v.d. glavni inspektor obrane, a u Saboru je svjedočio 3. travnja. Kako piše Jutarnji list u dokumentu koji je Rončević tražio da s izmjeni pisalo je da je Hrvatska izravnom pogodbom 39 nebojnih kamiona 2004. godine izgubila 14,8 milijuna kuna. Milićević izvješće nije promijenio, inspektori iz Inspektorata koji su radili na tom predmetu su smijenjeni te je završni čin "guranja pod tepih" bilo ministrovo predlaganje Milićevićeve smjene.

HDZ i HSS branili bivšeg ministra Rončevića

Vladajući HDZ i HSS su na sjednici saborskog Povjerenstva branili Rončevića tvrdeći kako je Milićević izvještaj sastavio protuzakonito jer Inspektorat po zakonu nije smio nadzirati MORH te su ga optuživali i da ne poznaje Zakon o javnoj nabavi. Po Milićevićevim riječima on je izvještaj napravio po planu rada ministra, a cijeli rad je postao sporan tek po predaji izvještaja koji nije bio povoljan. Tvrdi i kako mu je Rončević rekao da se ne treba držati pravila u takvim nabavama.

Saborsko povjerenstvo, a niti Milićević tijekom svoje istrage, nisu uspjeli dobiti ugovor koji je MORH sklopio s tvrtkom Eurokamioni, a predsjednik Povjerenstva SDP-ovac Nenad Stazić rekao je kako će zbog toga podići kaznenu prijavu protiv sadašnjeg ministra Branka Vukelića. 

Nije mogao vidjeti predmet, jer ne smije ići u javnost

Miličević tvrdi kako je do istrage došlo zbog nepostojanja ugovora o nabavi kamiona te su zbog toga inspektori krenuli detaljnije analizirati taj predmet. Po prvotnom prijedlogu trebalo se nabaviti 76 vozila, no nakon otvorenih ponuda, ustanovljeno je da za taj broj kamiona nedostaju 3 milijuna kuna. Tada je natječaj poništen, a Miličević tvrdi kako je samo trebalo smanjiti broj vozila.

Kada su mu u Službi za ugovaranje i nabavu rekli da je postupak nabave prekinut, opravdali su se time što je cijeli postupak vođen na višoj razini i to u Uredu pomoćnika ministra. Tražio je taj predmet na uvid, no iz Rončevićevog ureda su mu rekli da ga ne može dobiti, jer ne smije ići u javnost.

I.Kri.
Foto: Arhiva

Pročitajte više