Rončević se ispričao onima koje je povrijedilo emitiranje filma "Lora - svjedočanstva"

PROGRAMSKO vijeće HRT-a na sjednici održanoj u četvrtak nije donijelo zaključak o navodnim propustima vezanim uz emitiranje dokumentarnog filma "Lora - svjedočanstva" prikazanog 28. veljače na HTV-u, u emisiji "Tragovi" Aleksandra Stankovića.

Propusti koji se zamjeraju HTV-u temeljeni su na protestima hrvatske braniteljske populacije koja je, nezadovoljna tonom kojim su zločini u Lori prikazani u filmu autora Nenada Puhovskog, pri HRT-u prosvjedovali i tražili zabranu prikazivanja spornog dokumentarnog filma.

Glavni urednik informativnog programa HTV-a Vladimir Rončević na današnjoj je sjednici ustvrdio kako prilikom emitiranja filma nije bilo programskih propusta, te je uputio osobnu javnu ispriku svima koji su se emitiranjem filma osjetili povrijeđeni.

"Kao ratni reporter i osoba koja je godinama izvještavala s brojnih ratišta u Hrvatskoj i BiH razumijem da u Hrvatskoj ima osoba koje su nezadovoljne načinom na koji je tema ratnih zločina počinjenih u Lori bila obrađena u tom filmu. Zbog toga sam se osobno ispričao svima koje je film povrijedio, međutim s profesionalnog stajališta mogu tek reći kako je odluka o emitiranju filma bila potpuno ispravna. Naime, do dana emitiranja filma HTV je primio oko 400 telefonskih poziva i e-mailova kojima se tražila zabrana emitiranja. Da je dobro što nismo popustili tome pritisku pokazuje podatak kako je nakon emitiranja filma bilo tek 15-ak poziva kojima su gledatelji izrazili negodovanje zbog prikazivanje filma." - kazao je Rončević za Index.

Glasnogovornik HRT-a Janoš Roemer kazao je za Index kako su pozivi nezadovoljnih gledatelja jenjavali tijekom trajanje emisije, što dokazuje kako su objašnjenja gostiju prikazna u emisiji "Tragovi" osigurala iznošenje mišljenje i "druge strane". Time je poštovano pravilo da svaka strana koja ima i želi nešto reći o određenoj temi, iznese svoje stavove o istoj.

U pozivima nezadovoljnih gledatelja nije bilo izričitih prijetnji fizičkim nasiljem ili nekih grubljih prijetnji, već se uglavnom radilo o traženju zabrane emitiranja filma.

Urednik "Tragova" Aleksandar Stanković kazao je za Index kako je zbog filma dobio nekoliko pisama "žešćeg karaktera" u kojima je bilo klasičnih prijetnji i spominjanja majke, no, osim toga nije bilo ozbiljnijih prijetnji.

"To su klasična pisma u kojima nezadovoljni gledatelji prosvjeduju zbog onoga što smo emitirali, međutim takva pisma nikada ne uzimam ozbiljno i redovito ih bacam u smeće." - zaključio je.

Rončević je na današnjoj sjednici demantirao tezu da je prikazivanje filma 28. veljače moglo izazvati pritisak na odluku Vrhovnog suda koji je trebao objaviti odluku o žalbama na kazne osoba optuženih za zločine počinjene u ratnoj luci Lora u Splitu.

Vrhovni sud je HTV-u na njegov upit odgovorio kako prikazivanje filma neće imati utjecaja na Sud jer je odluka o žalbama, o kojima je taj Sud raspravljao još 6. veljače, 28. veljače već bila donesena, ali tada još nije bila javno objavljena.

Podsjetimo, odluka je javno obznanjena 5 dana kasnije, a u njoj je Vrhovni sud odbacio žalbe svih osam osuđenih vojnih policajaca koji su za počinjene zločine protiv civilnog stanovništva dobili kazne u rasponu od 6 do 8 godina zatvora.

I.K.

Pročitajte više