ROP: HRVATSKI POTEZ MORAMO PROUČITI

Slovenski premijer Anton Rop u subotu je u Rimu, gdje prisustvuje sastanku sadašnjih i budućih članica Europske unije namijenjenom reformi te integracije i donošenju njenog prvog Ustava, izrazio zabrinutost odlukom Hrvatskog sabora koji je u petak s odgodom od godinu dana proglasio ekološkoribolovnu zonu u Jadranskom moru.

"Zabrinuti smo tom jednostranom odlukom koja nije u duhu europskog načina donošenja odluka, a takvo je i mišljenje predsjednika Europske komisije Romana Prodija s kojim sam imao kratak razgovor", rekao je Rop u Rimu za slovenski radio i druge domaće novinare koji prate taj skup.

Rop je rekao da sadašnje stanje zbog hrvatskog poteza "nije jednostavno", no da će Slovenija u dijalogu s europskim zemljama i Italijom kao predsjedateljicom EU-a to pitanje pokušati riješiti.

"Naša je zajednička želja naći rješenje za izlaz iz te situacije koja je potencijalno konfliktna. Stvari moramo proučiti i naći rješenje u idućih godinu dana prije nego dođe do primjene hrvatske odluke", rekao je Rop, dodajući kako "rješenje za Jadransko more mora biti u zajedničkom interesu svih strana, kako u pogledu ribolovne tako i u pogledu ekološke zaštite.

Rop je najavio da će Slovenija svoje stajalište promovirati u okviru Jadransko-jonske inicijative i u suradnji s ostalim sredozemnim državama, a osobito, kako je naglasio, u dijalogu s Italijom.

Rop je izrazio očekivanje da će o spomenutoj temi govoriti i s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem i to vjerojatno prije održavanja Venecijanske konferencije o zaštiti Sredozemlja, koja se održava krajem studenog u organizaciji Italije i Europske komisije. Isto tako, Rop planira i još jedan sastanak s predsjednikom Europske komisije Prodijem.

Vodeće slovenske političke stranke u subotu su negativno reagirale na hrvatsku odluku, naglašavajući da ona narušava slovenski nacionalni interes na Jadranu, a predsjednik zastupničkog kluba liberalnih demokrata (LDS), koji su najjača stranka u vladajućoj koaliciji, Tone Anderlih rekao je da će stajalište vlade i parlamenta biti jasnije u ponedjeljak.

Savjetnik za ribarstvo u slovenskoj vladi Franc Potočnik izjavio je da je za Sloveniju irelevantno je li Hrvatska proglasila isključivi gospodarski pojas (IGP) ili ekološko-ribolovnu zonu, te naglasio da se spomenute mjere za slovenske ribare neće osjetiti, među ostalim, kako je naglasio, zbog sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) koji predviđa da slovenski ribari mogu loviti i u hrvatskim vodama od Ankarana do Lovrečice. Drugi je zaštitni mehanizam, kako je naveo, to što će ubuduće o tome umjesto Slovenije s Hrvatskom razgovarati "Europska komisija".

Slično je stajalište u svojoj prvoj reakciji istaknuo i predsjednik oporbenih slovenskih demokrata (SDS) Janez Janša, dodajući kako će iduće godine slovenska pozicija u pregovorima s Hrvatskom biti bolja jer je njen "glavni adut" skorašnje članstvo u EU i NATO savezu. Janša je rekao da je Hrvatska Sloveniji priznavala izlaz na otvoreno more, pa i teritorijalni kontakt s međunarodnim vodama "još 1991. godine", te da takvo stanje treba i zadržati.

Kako je u subotu za slovenski radio ocijenio Miha Pogačnik, pravni savjetnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova, slovenska reakcija na odluku Hrvatskog sabora mora biti "korištenje cijelog arsenala miroljubivih mjera" te diplomatski dijalog u skladu s ocjenama slovenske politike. Sve te mjere moraju osim toga, dodao je Pogačnik, biti "proporcionalne", odnosno u skladu s mjerom kojom je reagirala Hrvatska proglašavajući pojas u Jadranu.

Stručnjak za pomorsko pravo Marko Pavliha izjavio je za slovenske elektronske medije da Slovenija ne može sa svojim zahtjevom oponirati Hrvatskoj pred međunarodnim sudovima, te da se mora odlučiti za vješto diplomatsko reagiranje, ali kako je dodao "ne preko diplomatskih nota", kao što je radila do sada.

(Hina) fl br

Pročitajte više