Rop: Promjene u Barrosovoj ekipi potrebne, Potočnik ostaje kandidat

SLOVENSKI premijer Anton Rop izjavio je u petak prilikom svečanosti potpisivanja europskog Ustava u Rimu da su potrebne promjene u ekipi koju Europskom parlamentu namjerava predložiti budući predsjednik Europske komisije Barroso, no da je malo vjerojatno da bi taj postupak mogao djelovati na zamjenu kandidata za povjerenika iz Slovenije Janeza Potočnika.

"Za veće promjene nema mjesta i nije izgledno da će postupak djelovati na Potočnikovu kandidaturu", rekao je u petak Rop slovenskim novinarima koji su pratili svečanost u Rimu.

Da je Barrosova ekipa ovog tjedna stavljena na glasovanja u Europskom parlamentu i da je "pala", to bi vjerojatno značilo ponovljeni postupak predlaganja kandidata iz Slovenije. Nekadašnjeg slovenskog ministra za europske poslove Janeza Potočnika za kandidata je predložila Ropova vlada koja je izgubila na nedavnim parlamentarnim izborima, a nova još nije sastavljena, što znači da Ropova ekipa ima ovlasti samo za obavljanje tekućih poslova.

Vjerojatni premijer nove vlade Janez Janša rekao je da je Barrosov potez bio "najmanje slabo rješenje", a eventualno isticanje drugog kandidata iz Slovenije kojega bi predložila nova vlada bilo bi moguće samo ako bi postupak išao od samog početka, odnosno ako bi Barroso išao u ponovljeni postupak konzultacija s vladama država-članica.

Zastupnik Janšinog SDS-a u Europskom parlamentu Miha Brejc ocijenio je da je ljevica izigrala dogovor na osnovi kojega je prvotna Barrosova ekipa trebala biti potvrđena, uključujući i Rocca Buttiglionea, dok su parlamentarci Ropovog LDS-a Jelko Kacin i Mojca Drčar-Murko namjeravali glasovati protiv takve Komisije, među ostalim i zbog Buttiglioneovih stajališta o homoseksualnim vezama.

U europskom parlamentu od 7 slovenskih zastupnika izabranih na svibanjskih izborima tri djeluju u stranačkim grupacijama socijalista i liberala, a četiri u okviru europskih pučkih stranaka.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više