Rostov je blokiran, vojska je na ulicama. Ruski mediji: Aktiviran je plan Tvrđava

Screenshot: Telegram

U Rostovu na Donu, gradu na jugu Rusije, blokirane su ulica u centru grada. Lokali medij RostovGazeta kaže da su mu očevici javili da je promet ograničen na aveniji Budenovski na kojoj se nalazi sjedište Južnog vojnog okruga.

U blizini su oklopni transporteri i druga vojna oprema, a sjedište je ograđeno kordonom. Dopisniku RostovGazete bilo je zabranjeno fotografirati, u blizini sjedišta ne radi mobilni internet.

Očevici kažu da su ulice grada prazne. Avenija Nagibin, na kojoj petkom navečer bude velika gužva, sada je prazna. Također, u gradu su iz nepoznatog razloga ugašeni jumbo plakati, a ne rade ni web kamere na ulicama.

Mediji su ranije objavili da su blokirani sjeverni i zapadni ulaz u grad, te da su se na autocesti stvorile kolone.

Blokadu ulaza u grad prikazuje i Google Traffic.

Guverner: Ne izlazite iz kuće

Vojno osoblje Rostova dobilo je naredbu da podigne vojne zrakoplove kako bi "osigurali sigurnost", objavio je 161.ru pozivajući se na neimenovani izvor. Kažu i da je ranije Južna vojna oblast zatražila da se u Rostovu zabrane sva masovna događanja na otvorenom zbog "povećane upotrebe napadačkih bespilotnih letjelica na infrastrukturne objekte u Ruskoj Federaciji".

Glavna uprava ruskog Ministarstva za izvanredne situacije za Rostovsku oblast izjavila je da nije poslala informacije o uvođenju policijskog sata u regiji ,ali je guverner Vasilj Golubev pozvao je građane da ostanu kod kuće ako je to moguće.

"Trenutna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda. Agencije za provođenje zakona poduzimaju sve kako bi osigurale sigurnost stanovnika tog područja. Molim sve za mir i ne izlaze iz kuće bez potrebe", objavio je guverner Rostovske oblasti.

Aktiviran plan Tvrđava?

Mediji su objavili kako je u gradu najavljena aktivacija plana Tvrđava. Ovaj plan navodno podrazumijeva žurni poziv osoblju i preuzimanje kontrole nad posebno važnim objektima agencija za provođenje zakona. Plan također predviđa spremnost za odbijanje vanjskog napada. Ministarstvo nije službeno potvrdilo aktivaciju plana Tvrđava.

Dopisnik ruskog Kommersanta iz Rostova na Donu kaže da je pitao policajce o planu, ali da mu oni nisu mogli ništa reći. Potvrdio je prisutnost velike količine vojne tehnike i naoružane vojske u središtu grada, ali kaže da je atmosfera u gradu "općenito mirna". Helikopteri su viđeni na zapadu grada, javlja dopisnik Kommersanta.

Ruski mediji nagađaju da je uvođenje ovog plana povezano s izjavama šefa Wagner Jevgenija Prigožina. On je ranije je u audio porukama na Telegramu napadao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i tvrdio da je ministar naredio napad na Wagnerov kamp.

"Ministar obrane je stigao posebno u Rostov kako bi izvršio operaciju uništavanja Wagnera”, rekao je Prigožin. Vjerojatno je ova izjava razlog za pojačanu vojnu prisutnost u Rostovu na Donu.

Prigožin: Ovo nije vojni udar. Ovo je marš za pravdu

Prigožin je obećao osvetiti se zbog napada na kamp Wagnera. "Nas je 25.000 i saznat ćemo zašto se u zemlji događa kaos”, kazao je, ali je dodao da njegov poziv na djelovanje protiv ruske vojske nije vojni puč, nego „marš za pravdu”.

"Ovo nije vojni udar. Ovo je marš za pravdu. Naši postupci se ni na koji način ne odnose na vojnike", rekao je Prigožin u nizu glasovnih poruka objavljenih na Telegramu.

Šojguovo ministarstvo i FSB odbacuju sve optužbe za napad i optužuju Prigožina da poziva na građanski rat.

Pročitajte više