Rradnici "Dione" traže 20 posto veće plaće i očuvanje cjelovitosti tvrtke

RADNICI "Dione" u stečaju danas su pred upravnom zgradom tražili povećanje plaća za 20 posto i očuvanje cjelovitosti tvrtke do pronalaska novog kupca.

Prosvjedni skup, na kojem je sudjelovalo dvjestotinjak radnika, održan je uoči današnje sjednice Odbora vjerovnika "Dione".

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević upozorila je da bi se Odbor vjerovnika još danas trebao odrediti prema radničkim zahtjevima ili će sindikati organizirati prosvjed na Markovu trgu.

Radnici zahtijevaju povećanje plaća za 20 posto jer im nisu rasle već četiri godine, otkad je tvrtka otišla u stečaj, a budući da su banke počele prodavati "Dionine" nekretnine boje se da će ostati bez posla.

"Diona, koja je u stečaju četiri godine, polako se osipa pa bi se moglo dogoditi da do jeseni ostanemo bez ijedne trgovine", upozorio je predstavnik radnika u Odboru vjerovnika Franjo Medvedović.

U "Dioni" je zaposleno 1.350 radnika, a prosječna plaća iznosi između 1.600 i 1.700 kuna. Vjerovnici potražuju oko milijardu i 300 milijuna kuna, a tvrtku bi se moglo prodati najviše za 300 milijuna kuna, rekao je Medvedović.

Radnici također traže da se na novom natječaju mogućim kupcima ponudi prihvatljiva cijena, bez "napuhanih" obaveza koje oni ne mogu platiti, te upozoravaju da su dosadašnja tri natječaja propala jer je za "Dionu" zatražena previsoka cijena.

Pročitajte više