Rrenoirov portret prodan za 23 milijuna dolara

POZNATI portret Pierre-Augustea Renoira, "Među ružama" (Madame Leon Clapisson), prodan je za 23.528 milijuna dolara na dražbi kuće Sothebys u New Yorku u utorak navečer.

Djelo iz 1882., koje prikazuje mladu ženu iz pariške buržoazije, stručnjaci aukcijske kuće procijenili su na 20 do 30 milijuna dolara.

Leon Clapisson, bogati rentijer i ljubitelj umjetnosti, zatražio je od Renoira da izradi portret njegove supruge, mlade i lijepe Marie-Henriette. Slikar ju je odlučio smjestiti kraj grma crvenih i ružičastih ruža u vrtu njihove vile u Neuilly-sur-Seine, u vatrometu boja koji se nije svidio naručitelju.

Platno je bilo odbijeno pa je Renoir izradio drugi, akademskiji portret, koji danas pripada zbirci Art Institutea u Chicagu.

Portret "Među ružama" je došao u ruke Durand-Ruela, glavnog Renoirovog prodavača, koji ga je 1886. prodao u SAD, tako da je to prvo djelo impresionističkog majstora koje je prešlo Atlantik.

Prošlo je ruke nekoliko trgovaca u New Yorku, a zatim Parizu, da bi ga 1937. kupio kolekcionar koji ga od tada nije dao u javnost.

(Hina) pgo bnš

Pročitajte više