Ruandske vlasti traži odlazak Carle del Ponte

RUANDSKE vlasti i nevladine organaizacije nastoje prisiliti Carlu del Ponte da odstupi s mjesta Glavne tužiteljice Mađunarodnoga kaznenog suda za Ruandu, odnosno da joj se mandat ne produži nakon ove godine, objavila je tužiteljičina glasnogovornica, a prenosi francuska agencija AFP.

U tekstu koji je AFP u četvrtak objavio u svojem engleskom servisu kaže se da već ruandske vlasti već neko vrijeme nastoje da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda smijeni Del Ponte.

"Već nekoliko tjedana ruandske vlasti iza kulisa vrše pritisak na UN-ovo vijeće sigurnosti da smijeni Carlu del Ponte s mjesta glavne tužiteljice", rekla je Florence Hartmann za AFP.

"Cilj je da se spriječi moguća istraga zločina koje su počinili pripadnici Ruandske patriotske fronte (RPF)", rekla je Hartmann.

Del Ponte je glavna tužiteljica na sudu za Ruandu u Arushi u Tanzaniji te za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Šezdeset nevladinih organizacija koje djeuluju u Ruandi u srijedu je, javlja AFP, zatražilo od UN-a da ne imenuje Carlu del Ponte ponovno na mjesto glavne tužiteljice.

Nevladine organizacije tvrde da Del Ponte nije dovoljno djelotvorno uspjela pred sud dovesti odgovorne za ruandski genocid 1994.

"Mi, šezdeset potpisanih skupina, pozivamo UN-ovo Vijeće sigurnosti da ozbiljno razmotri sramne rezultate tužiteljice Carle del Ponte u Međunarodnome kaznenom sudu za Ruandu, kad u rujnu 2003. bude razmišljalo o njezinu ponovnome postavljanju", piše u pismu nevladinih organizacija glavnome tajniku UN-a Kofi Annanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.