Rudari u Zenici ostali bez plaća pa blokirali cestu

SKUPINA rudara iz rudnika ugljena u Zenici danas je blokirala glavnu prometnicu koja od tog grada vodi prema sjeveru BiH prosvjedujući zbog kašnjenja u isplati plaća.

Rudarima plaće kasne zbog blokiranog računa Rudnika mrkog ugljena u Zenici, a razlog blokade su neizmirene porezne obveze, oko čega se spore gradska uprava i Elektroprivreda BiH, u čijem je sastavu sedam rudnika koji opskrbljuju termoelektrane u tom entitetu.

Gradonačelnik Zenice je Fuda Kasumović, koji vodi i vlastitu političku stranku, članicu nove vladajuće koalicije u BiH, dok Elektroprivredom upravljaju ljudi koje je imenovala Stranka demokratske akcije (SDA), a rudari ih optužuju da preko njihovih plaća vode svoje političke bitke.

Prošli tjedan su krenuli sa štrajkom upozorenja

Manja skupina rudara je još prije sedam dana počela štrajk upozorenja. Kako na svoje zahtjeve nisu dobili očekivane odgovore ni jamstva da će dobiti plaće, jučer su prosvjedovali pred gradskom upravom, a danas su odlučili zapriječiti magistralnu cestu kojom se od Sarajeva prometuje prema Doboju i dalje u smjeru Hrvatske. Time su istodobno blokirali i izlaz s autoceste Sarajevo - Zenica.

Policija je mlako pokušala spriječiti blokadu ceste, no rudari su ih vrlo brzo odgurali i potom tijelima zablokirali glavni kružni tok najavivši kako neće otići sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više