Rumsfeld: Al Qaida jasno umiješana u Iraku

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld u nedjelju je tijekom nenajavljenog puta u Zaljev, okrivio gerilce Al Qaide za terorističke napade u Iraku.

"Oni su jasno umiješani i aktivni", rekao je Rumsfeld novinarima tijekom prekida leta za uzimanje goriva u Irskoj. Rumsfeld je govorio o terorističkoj mreži Al Qaida koju vodi Osama bin Laden i koju Washington smatra odgovornom za napade 11. rujna.

Rumsfeld koji nenajavljeno putuje u Kuweit nije želio kazati da li će posjetiti i Irak, što bi bio njegov četvrti posjet toj zemlji od rata u ožujku.

Američki ministar obrane rekao je da pobunjenici u Iraku pokušavaju unijeti razdor i izazvati sukobe između različitih vjerskih i etničkih skupina u Iraku kako bi zaustavili razvoj demokracije u toj zemlji. Upitan o kojim je gerilcima i pobunjenicima točno riječ, koji pripremaju i izvode stalne terorističke napade u Iraku, Rumsfeld je kazao da je na to teško odgovoriti. "Neki od tih ljudi imaju po 13 različitih putovnica i 20 različitih imena kojima se koriste", rekao je Rumsfeld.

Rumsfeld je izrazio uvjerenje da će Iračani održati slobodne izbore i formirati demokratsku vlast, ali je rekao da je vrijeme održavanja izbora nepredvidivo.

Američki upravitelj u Iraku Paul Bremer rekao je u subotu da za organizaciju izbora u Iraku treba vjerojatno i do 15 mjeseci, što znači da bi bilo nemoguće održati izbore prije 30. lipnja kada Washington namjerava predati vlast u zemlji Iračanima.

Pročitajte više