Rumsfeld: Prije rata nije bilo novih dokaza o iračkom naoružanju

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je u srijedu da se Sjedinjene Države u rat protiv Iraka nisu upustile zbog dramatičnih novih dokaza o njegovu zabranjenu oružju za masovno uništenje, već zato što su, nakon terorističkih napada 11. rujna, postojeće podatke o iračkom naoružanju vidjele u novome svjetlu. L

"Koalicija nije djelovala u Iraku jer smo otkrili dramatične nove dokaze iračkog" razvijanja oružja za masovno uništenje, rekao je Rumsfeld pred senatskim Odborom za oružane snage.

"Djelovali smo jer smo dokaze vidjeli u novome svjetlu - kroz prizmu iskustva od 11. rujna", rekao je.

Rumsfeld se odboru obratio dan nakon što je Bijela kuća priznala da je tvrdnja, koju je predsjednik Bush iznio u svome obraćanju naciji, o tome da je Irak pokušao kupiti uran u Africi bila utemeljena na krivotvorenim podacima.

Iako je Bush napad na Irak opravdao navodnim iračkim posjedovanjem kemijskog i biološkog oružja i mogućim razvijanjem nuklearnog oružja, ono u Iraku dosad nije pronađeno.

Kongresni odbori pokrenuli su istrage o tome je li se američka administracija za opravdanje rata u Iraku poslužila netočnim i pretjeranim obavještajnim izvješćima.

Rumsfeld je rekao da je Irak "imao 12 godina da sakrije svoje programe" i da će "njihovo otkrivanje potrajati".

Pročitajte više