Rumsfeld: SAD će ostati u Iraku do uspostave demokratske vlade

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld, koji je u srijedu stigao u Bagdad, rekao je da će američke snage ostati u Iraku onoliko dugo koliko bude potrebno za uspostavu demokratske vlade u zemlji i niti dana duže od toga.

U obraćanju iračkom narodu, snimljenom u jednoj od palača svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina, Rumsfeld je zatražio pomoć Iračana u hvatanju Sadamovih pristaša, te dodao da se američke snage trude uspostaviti funkcioniranje najnužnijih javnih službi.

"Zdravo! Ja sam Don Rumsfeld, američki ministar obrane. Drago mi je da sam posjetio Irak - vašu zemlju - kako bih svjedočio vašem oslobađanju. Američki narod dijeli vašu sreću zbog nestanka tiranije", rekao je Rumsfeld u obraćanju koje bi trebala emitirati američka vojska na radijskim i televizijskim frekvencijama.

"Da budem sasvim jasan: Irak pripada vama. Ne želimo upravljati Irakom. Naša koalicija stigla je u Irak s jednim ciljem - ukloniti režim koji je tlačio vaš narod i prijetio našem", kazao je Rumsfeld.

"Naš cilj je uspostava stabilnosti i sigurnosti kako biste mogli sastaviti prijelaznu vladu, a nakon toga i slobodnu iračku vladu - vladu koju ćete vi izabrati, vladu koja je po iračkom izboru. Ostat ćemo ovdje koliko god bude potrebno kako bismo vam pomogli da se to ostvari, i niti dana duže od toga", naglasio je Rumsfeld.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.