Rumunji nezadovoljni radom vlade: Deseci tisuća prosvjeduju na ulicama

U RUMUNJSKOJ deseci tisuća zaposlenih u javnim službama u ponedjeljak su izašli na ulice Bukurešta prosvjedujući protiv vladine odluke da smanji plaće za četvrtinu kako bi smanjila proračunski manjak na otprilike 6,8 posto BDP-a.

Tisuće zaposlenika u zdravstvu diljem zemlje prosvjedovalo je pred bolnicama i ambulantama zbog nedostatka osnovnih medicinskih potrepština i preniskih plaća, pozivajući vladu da podnese ostavku, prenosi AFP.

U utorak je tisuće profesora, medicinskih sestara, zatvorskih čuvara i umirovljenika prosvjedovalo protiv najavljenih mjera. Tako je podzemna željeznica u Bukureštu bila do podne zatvorena zbog štrajka "solidarnosti" s djelatnicima javnih službi i umirovljenicima koji su obuhvaćeni vladinim planom štednje.

Vlada planira od lipnja do kraja 2010. godine smanjiti plaće u javnom sektoru za 25 posto, a mirovine i naknadu za nezaposlenost za 15 posto. Glavni grad Rumunjske se obvezao Međunarodnom monetarnom fondu i EU da će srezati svoje troškove u zamjenu za novi obrok pomoći od ukupno 20 milijardi eura.

Pročitajte više