Rumunjska usred političke krize, a za šest tjedana treba preuzeti vođenje EU-a

Foto: Hina/EPA

POLITIČKA kriza u Rumunjskoj nastala zbog otpora borbi protiv korupcije, dodatno se zaoštrila samo šest tjedana prije nego što ta članica Europske unije treba prvi put preuzeti polugodišnje predsjedanje.

Stanje se zakompliciralo pošto je predsjednik Klaus Iohannis djelomice odbacio rekonstrukciju vlade koju je u ponedjeljak provela premijerka Viorica Dancila smijenivši šest ministara.

Predsjednik Iohannis odbio je prihvatiti predložene ministre za regionalni razvoj i transport. Posebno je osjetljiv resor ministra za regionalni razvoj jer on raspodjeljuje novac iz fondova za razvoj pokrajina.

Predsjednica samo marioneta osuđenog bivšeg ministra?

Smatra se da premijerka nije samostalna u odlučivanju i da je marioneta čelnika vladajućih socijaldemokrata Liviua Dragnee, koji je rekonstrukcijom vlade pokušao udaljiti unutarnje protivnike. 

Sam Dragnea ne može biti premijer jer je 2016. osuđen za izbornu prijevaru, a on i ne krije činjenicu da želi održati vlast tako što nadzire svoju stranku.

Dragnea je pod istragom zbog lošeg upravljanja ili pronevjere novca iz europskih fondova. Njegov čvrsti stisak nad vladom i njegova nastojanja da oslabi agenciju za borbu protiv korupcije DNA srušila su dva premijera u dvije godine od izbora.

Danila je rekonstrukciju vlade objasnila pripremama za rumunjsko polugodišnje predsjedanje Europskom unijom od 1. siječnja, no svi smijenjeni ministri bili su kritični prema Dragnei i politici koju provodi. 

Pročitajte više