Rumunjski predsjednik podržava kontroverzni projekt izgradnje rudnika u Transilvaniji

RUMUNJSKI predsjednik danas je kazao kako podržava kontroverzni vladin projekt kopanja zlata u području zapadne Transilvanije, za koji prosvjednici kažu kako bi mogao izazvati ekološku katastrofu, javlja agencija AP.

Predsjednik Rumunjske Traian Basescu tijekom svog posjeta na lokaciji predviđenoj za kopanje rekao je kako svaka zemlja mora iskoristiti resurse koje ima, te dodao kako će ulaganje kanadske Rosia Montana Gold Corporation otvoriti brojna radna mjesta. Očekuje se da lokacija sadrži oko 300 tona zlata i 1600 tona srebra. Također, Basescu je rekao kako političari koji se ovom projektu protive taj projekt odgađaju već 14 godina, od 1997.

Dok je predsjednik Basescu obilazio lokaciju, ispred gradske vijećnice u gradu Rosia Montana okupile su se male skupine ljudi, onih koji podržavaju ideju crpljenja zlatne rude kao i onih koji se rudniku protive.

Novinska agencija Mediafax prenijela je kako su protivnici rudnika podržavatelje projekta nazivali izdajicama, dok su ljudi koji se zalažu za kopanje zlata skandirali "Želimo rudnik, želimo raditi!"

Prosvjednici smatraju kako će izgradnja rudnika oštetiti povijesne spomenike koji se nalaze u tom području, te kako će se uništiti izgled planine. Protive se i procesu crpljenja zlata u kojem se koristi otrovni cijanid.

Kanadska tvrtka Rosia Montana obećala je kako će posvetiti veliku pažnju očuvanju okoliša, a prije nego projekt uđe u aktivnu fazu tvrtka mora ishodovati potrebne dozvole.

2000. godine iz Rumunjske je u mađarsku rijeku Tisu, kao i u Dunav, isteklo oko 100 tona otrovne tvari koja je Mađarskoj i Srbiji izazvala pomor velikog broja riba. Bila je to jedna od najvećih ekoloških katastrofa u regiji.

Pročitajte više