Rumunjski predsjednik: Valjda EU neće i od nas tražiti da platimo zbog pohlepe europskih banaka

RUMUNJSKI predsjednik Traian Basescu danas je oštro kritizirao europske banke, izrazivši nadu da njegova zemlja neće biti primorana platiti cijenu njihove pohlepe.

"Europske banke ostvarile su ogromne profite u Rumunjskoj, a njihovo povlačenje iz zemlje u trenutku najveće krize pokazalo bi ogroman nedostatak fair playa, jer bi ekonomija izgubila izvor financiranja. Nadam se da nove članice EU, uključujući i Rumunjsku, neće biti pozvane da plate cijene pohlepe i neodgovornosti banaka", kazao je Basescu.

Njegova izjava došla je nakon što je austrijska centralna banka predstavila paket mjera prema kojima će se drastično ograničiti mogućnost izdavanja kredita podružnica austrijskih banaka u jugoistočnoj Europi. Tri najveće austrijske banje već su prihvatile te mjere.

Ulazak Rumunjske u EU bio je uvjetovan privatizacijom banaka


"Nadam se da je tu riječ o nekakvoj grešci. U protivnom je riječ o potpuno krivoj procjeni efekata koje će to izazvati", kazao je Basescu. Podsjetimo, 2006. godine Erste Gropu Bank kupila je 62 posto rumunjske Poslovne banke od rumunjske vlade. "Želio bi podsjetiti naše europske prijatelje u kojoj mjeri su ulazak Rumunjske u EU uvjetovali privatizacijom naših banaka", naglasio je rumunjski predsjednik.

Pročitajte više