Tate u Rumunjskoj više nije optužen za trgovinu ljudima. U pitanju je veći zločin

Foto: EPA

RUMUNJSKI tužitelji promijenili su optužbu za trgovinu ljudima protiv influencera Andrewa Tatea u puno ozbiljniju. Kako piše Guardian, protiv Tatea, njegovog brata Tristana i još dvije osumnjičene žene sada se vodi istraga za trgovinu ljudima u kontinuiranom obliku. Tužitelji kažu da je to ozbiljniji zločin od trgovine ljudima.

Braća Tate i dvije osumnjičene Rumunjke nalaze se u kućnom pritvoru čekajući kaznenu istragu za sumnju na trgovinu ljudima, silovanje i formiranje kriminalne skupine za seksualno iskorištavanje žena. Svi osumnjičenici su odbacili optužbe.

U Rumunjskoj do 10 godina zatvora za trgovinu ljudima

Tužitelji su podigli optužnice protiv četvorice osumnjičenih, ali slučaj je pod istragom i još nije došao na sud. Očekuje se da će tužitelji slučaj predati sudu kasnije ovog mjeseca.

Tate, britansko-američka državljanin koji ima 5.4 milijuna pratitelja na Twitteru, i ostala trojica osumnjičenika, bili su u policijskom pritvoru od 29. prosinca 2022. do 31. ožujka ove godine. Tada im je sud u Bukureštu odredio kućni pritvor.

"Tužiteljstvo rumunjske uprave za istragu organiziranog kriminala i terorizma (DIICOT) obavijestilo je danas braću Tate da je optužba za trgovinu ljudima promijenjena u trgovinu ljudima u kontinuiranom obliku", rekao je glasnogovornik DIICOT-ja.

Prema rumunjskom zakonu trgovina odraslim osobama nosi kaznu zatvora do 10 godina. "Ovom slučaju, koji je započeo sa šest žena, dodana je još jedna žrtva", rekao je glasnogovornik, piše Guardian. Pravni tim braće Tate rekao je da su promjene u pravnom interesu osumnjičenih. "Pravni okvir je revidiran i izmijenjen kako bi se osigurala nepristrana istraga", rekli su.

Pokrenuta istraga protiv Rumunja bliskog braći Tate

DIICOT je također izvijestio da je otvorio zasebnu kaznenu istragu protiv Rumunja bliskog braći Tate zbog optužbi za trgovinu ljudima i formiranje kriminalne skupine za seksualno iskorištavanje sedam žena.

Tužitelji su rekli da su Vlad Obužić, čije platforme društvenih medija prikazuju njegove slike s braćom Tate, i još dvoje osumnjičenih, vrbovali žrtve tako što su ih zavodili i lagali im da žele vezu ili brak. Žrtve su tada navodno bile prisiljene raditi pornografski sadržaj za stranice društvenih medija, a osumnjičenici su zadržali većinu dobiti.

"Kako bi osigurali lojalnost žrtava i da će raditi samo u korist članova grupe, žrtve su bile prisiljene tetovirati ime ili lice člana grupe koji ih iskorištava", naveli su rumunjski tužitelji, prenosi Guardian.

Pročitajte više