RUNTIĆ ZA INDEX Istina je, HDZ me pokušao podmititi - sve sam prijavio policiji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON što je šef MOST-a Božo Petrov danas javnosti otkrio kako je HDZ navodno pokušao podmititi MOST-ovog zastupnika u Saboru Hrvoja Runtića, u zamjenu za njegov glas oko rušenja Marića i preslagivanja saborske većine, Index se za provjeru ovih informacija obratio izravno samome Runtiću.

> PETROV OPTUŽUJE "Plenković nema većinu, pokušava kupiti našeg zastupnika"

Runtić je za Index potvrdio sve Petrovljeve navode te otkrio detalje cijelog slučaja.

"Je, to je točno, sve što je Petrov rekao. S tim što poziv nije bio upućen izravno meni, nego su pokušali preko člana moje obitelji to napraviti. To je tako nisko da ne želim o tome ni dati komentar...

Iskreno, dosta mi je razbojnika koji misle da je Hrvatska Agrokor i da se u Hrvatskoj mogu ponašati kao Todorić, pa maltretirati sve nas koji živimo tu i sve nas tretirati kao blagajnice u Konzumu".

Sve je odmah prijavio policiji

"Čim je meni član obitelji javio što se dogodilo, otišao sam na policiju i prijavio sve. To se dogodilo na javnom mjestu u kafiću u Vinkovcima, za stolom za kojim je bilo više ljudi. HDZ-ovac koji je dugogodišnji prijatelj s jednim mojim članom obitelji ga je pozvao na piće, a on nije posumnjao o čemu se radi. To je kao da mene sad nazove prijatelj kojeg znam 20 godina na kavu, pa ja odem.

Ono što je ponuđeno je dno dna... Tražili su da ja podržim Marića i sve njihove kombinacije koje su aktualne, a oni bi sredili neke stvari. Čudi me da oni znaju kompletnu financijsku situaciju i moje obitelji i suprugine obitelji, znaju da je moja supruga imala kredit, da smo imali firmu koja je propala, da se sve to događalo za vrijeme ekonomske krize, da je kredit otkazan, da je kuća uzeta. Ali pazi sad, oni kažu da će sve to će biti riješeno, i to nakon što je kuća uzeta, a supruga, njezin otac kao jamac i njezin brat kao sudužnik blokirani. To je iznos koji se kamatari svake godine sa zateznim kamatama. I sad - oni će sve to riješiti. Da, da...", kazao nam je Runtić.

U nastavku nam je kazao i što očekuje od policije.

"Nek se mane mene i moje obitelji!"

"Policija će sada uzeti iskaz od člana moje obitelji koji je bio tome nazočan i dobio tu ponudu, ali i od tog HDZ-ovca koji je tu ponudu dao. On će naravno reći da nema nikakvih dokaza i da nema pojma o čemu se radi.

Mislim da će to sve završiti u nekoj ladici u DORH-u, kao i inače, pa će se kasnije koristiti u kriznim situacijama za podmićivanje. Zamislite, čak mi je ponuđeno i da iskaz koji sam dao DORH-u u predmetu od prije pola godine - da će i to biti riješeno, jer valjda misle da sam ja željan osvete prema Živom zidu, pa da će me time kupiti.

Ja ostajem s MOST-om do kraja, nisam na prodaju nikad nisam bio, i ne znam uopće otkud im takva procjena. Ne zanimaju me ponude - nek se mane mene i moje obitelji! Nek traže drugdje licemjere, ima ih dovoljno u Saboru koji bi im potpisali to što žele", zaključuje Runtić u razgovoru za Index.

Pročitajte više