Rupel: OESS će na izbore u Albaniji poslati gotovo 500 promatrača

Predsjedavajući Organizacije za suradnju i sigurnost u Europi i ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrije Rupel u ponedjeljak je u Tirani s albanskim političarima razgovarao o parlamentarnim izborima koji se trebaju održati sredinom ove godine, a na koje će OESS poslati gotovo 500 promatrača.

Konkretan datum održavanja izbora još uvijek nije utvrđen. Rupel je, govoreći na okruglom stolu vodećih albanskih stranaka, kazao kako albanska oporba zahtijeva da se ovi izbori održe čim prije, dok vladajući socijalisti žele da to bude što kasnije. Rupel je izrazio uvjerenje da će se postići kompromis o datumu izbora u srpnju ove godine, a konačnu će odluku donijeti albanski predsjednik Alfred Moisiu, s kojim se Repel susreo u ponedjeljak navečer u albanskoj luci Drač. Prije toga Rupel je razgovarao i s albanskim premijerom Fatosom Nanom i albanskim šefom diplomacije Kastriotom Islamijom.

Rupel je obavijestio novinare da će OESS poslati u Albaniju gotovo 500 promatrača što je skoro dvostruko više nego na prošlim parlamentarnim izborima u srpnju 2001 godine kada je bilo 280 promatrača iz OESS-a.

(Hina) xbbar ysd

Pročitajte više