Rus osuđen na zatvor zbog antiratnih objava. Kćer poslali u sirotište: Tata, volim te

Foto: Twitter

DVANAESTOGODIŠNJA kći Rusa osuđenog na dvije godine zatvora zbog antiratnih objava na internetu napisala mu je pismo iz sirotišta i poručila: "Mi ćemo pobijediti."  

"Znaj da ćemo pobijediti, da će pobjeda biti naša što god se dogodilo. Mi smo zajedno, mi smo tim, ti si najbolji", napisala je Maša Moskaljova svom ocu Alekseju. Pismo je objavljeno na zahtjev oca, naveo je njegov odvjetnik Dmitrij Zahvatov. 

Na jednom crtežu je pisalo "Slava Ukrajini!"  

Podsjetimo, Aleksej Moskaljov (54), samohrani roditelj iz grada Jefremova, osuđen je jučer na dvije godine zatvora zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga, odnosno zbog komentara koji je objavio na internetu, piše The Guardian. 

Njegova kći Marija (Maša), učenica šestog razreda, u travnju prošle godine odbila je sudjelovati na patriotskom satu u svojoj školi i napravila je nekoliko crteža na satu likovnog na kojima se vide rakete kako lete prema obitelji koja stoji pod ukrajinskom zastavom. Na jednom crtežu je pisalo: "Slava Ukrajini!"  

Njezina je škola naknadno pozvala policiju, koja je kasnije posjetila obiteljsku kuću i počela istraživati Aleksejeve društvene mreže. Službenici su također poručili ocu da je kćer odgajao na loš način.  

Moskaljov je naknadno kažnjen s 32.000 rubalja (oko 415 dolara) zbog objave na internetu u kojoj je ruske vojnike nazvao silovateljima. To je objavio nakon otkrića navodnih ratnih zločina počinjenih nad civilima u Buči u Ukrajini.  

On završio u kućnom pritvoru, a kći u sirotištu 

Aleksej je nakon toga završio u kućnom pritvoru i protiv njega je pokrenut kazneni postupak. Njegova kći je privremeno poslana u sirotište. Alekseju čak nije bilo dopušteno da s njom razgovara telefonom.  

Ruske vlasti su objavile kako je Aleksej Moskaljov tijekom noći pobjegao iz kućnog pritvora i da nije bio prisutan na suđenju. Tijekom pritvora je nosio narukvicu za praćenje, ali ju je prije bijega uspio skinuti. Maša je ocu u pismu poručila da je s njom sve u redu, da ga puno voli i da zna kako nije ni za što kriv. 

"Puno te volim i znam da nisi ništa kriv, uvijek sam uz tebe i sve što radiš je ispravno. Nadam se, ne, znam da nećeš odustati. Ti si jak, mi smo jaki, mi sve možemo. Molit ću se za tebe i za nas. Mogu reći da sam ponosna na svog oca", nastavila je. Maša je pismo završila porukom mira i svog oca prozvala herojem. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više