Rušenjem "kuća užasa" protiv stravičnih sjećanja

KAKO bi se u potpunosti izbrisao i najmanji trag postojanja Iana Huntleya, koji je u kolovozu 2002. brutalno ubio dvije desetogodišnje djevojčice, engleske vlasti odlučile su do temelja porušiti ubojičinu kuću.

Huntley je sredinom prosinca osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva desetogodišnjih djevojčica Jessice Chapman i Holly Wells u selu Soham.

Huntley je djevojčice ubio u svojoj kući, nakon što ih je tamo namamio koristeći kao izliku svoj posao školskog podvornika.

Huntley je na sudu priznao da su djevojčice umrle u njegovoj kući. Holly se utopila u kadi u koju je upala, a Jessica se ugušila dok je on pokušavao zaustaviti njezino vrištanje. Priznao je i da je u jarak bacio njihova tijela te da je odjeću spalio, ali ubojstva nije priznao. Tijela djevojčica nađena su kraj aerodroma u susjednoj grofoviji Suffolk.

Slučaj dvostrukog ubojstva potresao je Englesku kao malo koji dotad, te ostavio neizbrisiv trag u maloj seoskoj zajednici u okrugu Cambridgeshire.

Koliko su ubojstva Jessice i Holly potresla englesku javnost, najbolje govori podatak da su proteklog vikenda radnici ogromnom buldožerom do temelja sravnili Huntleyevu kuću, u kojoj su djevojčice ubijene.

Kako bi se barem simbolički uklonila svaka uspomena na ubojicu, svi ostaci porušene kuće odvezeni su kamionima na mjesto gdje će biti pretvoreni u prah prije konačnog zakapanja.

Glasnogovornik lokalne vlasti izjavio je za BBC kako je bilo očito da će kuća biti demolirana čim se na suđenju ispostavilo da je ubojstvo izvršeno u njoj.

O brutalnom ubojstvu djevojčica britanski su mediji pisali mjesecima, pa je odluka o rušenju kuće donešena jer bi u suprotnom Huntleyeva kuća zauvijek podsjećala na stravičan događaj u inače mirnoj seoskoj zajednici.

Kako javlja BBC, zemljište na kojem je kuća stajala biti će poravnato, a na njemu će biti zasađena trava.

Rušenje Huntleye kuće nije prvo takvog tipa u Engleskoj. Naime, u jesen 1996. srušena je kuća serijskih ubojica Freda i Rose West u Gloucesteru. Westovi su u kući kasnije prozvanoj "Kuća užasa" pokopali čak deset svojih žrtava.

Iako će se nekima rušenje kuća u kojima su počinjeni takvi zločini činiti pretjeranim, strahote poput ubojstva Jessice i Holly ostaju dugo u sjećanju lokalnog stanovništva, koje se rušenjem "kuća užasa" napokon počinje okretati budućnosti.

Pročitajte više