Rusi bi se ipak mogli natjecati na OI? Ukrajina: Neutralna zastava umrljana krvlju

Foto: EPA

Ukrajinska vlada "vrlo je zabrinuta" pozivom međunarodnih sportskih saveza da se Rusi i Bjelorusi pojedinačno integriraju na Olimpijske igre u Parizu, rekao je danas privremeni ukrajinski ministar sporta Marvij Bidnji za AFP.

U utorak su međunarodni sportski savezi zatražili od Međunarodnog olimpijskog odbora da primi "što je prije moguće" ruske i bjeloruske sportaše na Olimpijske igre 2024. u Parizu pod neutralnom zastavom.

"Računamo na odgovornu odluku"

“Predsjednik Volodimir Zelenski ispravno je rekao da je očigledno svaka neutralna zastava ruskih sportaša umrljana krvlju”, upozorio je Bidnji. "Računamo na odgovornu odluku i na vodstvo MOO-a koje neće dopustiti Rusiji da koristi sport u vojne propagandne svrhe.

“Poštujemo načelo neutralnosti, ali neutralnost je moguća samo u doba mira. Kada je rat i jedna nacija želi uništiti drugu, tada neutralnost postaje neodgovornost", dodao je privremeni ministar, koji mijenja svog prethodnika Vadima Gutzeita, smijenjenog iz vlade prošlog mjeseca.

Od početka rata u Ukrajini, izazvanog ruskom invazijom u veljači 2022., MOO je odgodio odluku o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša na Igrama u Parizu. Rješenje koje traže sportski savezi je prijem Rusa pod neutralnom zastavom, bez svojih obilježja i himni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.