Rusi izdali tjeralicu za poznatim bugarskim novinarom. Bugarska: To je zastrašivanje

BUGARSKA je poslala prosvjednu notu Rusiji zbog izdavanja tjeralice za poznatim bugarskim istraživačkim novinarom Christom Grozevom, a njihov je premijer kritizirao taj potez kao taktiku zastrašivanja osmišljenu da uguši slobodu govora.

Grozev, glavni istražitelj za novinsku kuću Bellingcat, "se traži prema članku Kaznenog zakona", prema informacijama objavljenim na web stranici ruskog ministarstva unutarnjih poslova ovaj tjedan. Privremeni bugarski premijer Galab Donev rekao je da će Bugarska od Rusije zahtijevati punu informaciju o tome zašto je Grozev stavljen na popis.

Bugarska poziva na prosvjed

"Ovaj čin je neprihvatljiv. On predstavlja napad na slobodu govora i pokušaj zastrašivanja bugarskog građanina", rekao je Donev novinarima. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je rusku veleposlanicu u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu da održi prosvjed.

Grozev je naljutio Moskvu istragama o trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i obaranju putničkog zrakoplova MH17 iznad istočne Ukrajine.

Rusija je odbacila odgovornost za bilo koji od tih događaja. Grozev, koji taji svoje mjesto boravka iz sigurnosnih razloga, rekao je da bi njegovo dodavanje na tjeralicu moglo Rusiji služiti kao upozorenje kojim želi spriječiti druge novinare da prate što se događa u Rusiji.

Boji se za svoju sigurnost

"Godinama su jasno davali do znanja da se boje našeg rada i da ni pred čim ne bi prezali da to nestane", rekao je na Twitteru.

Njegova nedavna izvješća bila su o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Grozev se "bavi sigurnosnim prijetnjama, izvanteritorijalnim tajnim operacijama i naoružavanjem informacijama", navodi se na web stranici Bellingcata.

U razgovoru za bugarski NOVA TV kanal Grozev je jučer rekao da se boji za svoj život i da bi netko samoinicijativno mogao učiniti "uslugu Kremlju" i pokušati ga eliminirati ili oteti.

Veleposlanica Mitrofanova rekla je da bi Bugarska trebala pitati rusko ministarstvo unutarnjih poslova zašto je Grozev stavljen na popis i dodala da, iako više nije dobrodošao u Rusiju, to "ne znači da će ga netko tražiti diljem svijeta".

Pročitajte više