Ukrajinci zasuli Ruse moćnim američkim raketama i desecima dronova. Gori rafinerija

Foto: Profimedia

Ukrajina je ispalila devet američkih projektila ATACMS-a na Krim i napala ruske regije s najmanje 60 bespilotnih letjelica u velikom napadu zbog kojeg je rafinerija nafte u južnoj Rusiji obustavila rad, rekli su ruski dužnosnici. Ruska protuzračna obrana oborila je devet projektila ATACMS iznad Krima zajedno s 57 bespilotnih letjelica iznad ruske regije Krasnodar i tri bespilotne letjelice iznad regije Belgorod, priopćilo je ministarstvo obrane.

Uništen ruski minolovac?

Ukrajinska mornarica priopćila je da je preko noći "uništila" ruski pomorski minolovac Kovrovec, opovrgavajući tvrdnje Moskve da je odbila udare na okupirani Krim. Rusko ministarstvo obrane zasad nije reagiralo na izvješće Kijeva o uspješnom napadu.

Podsjetimo, u travnju je ukrajinska mornarica objavila da je pogodila Komunu, spasilački brod koji je porinut 1915. godine i najstariji je brod koji je još uvijek u službi ruske mornarice.

Morski minolovac Kovrovec, s posadom od 68 ljudi, pripada klasi projekta 266 Akvamarin, u NATO-u poznatoj kao klasa Yurka. Ova klasa sovjetskog podrijetla otkriva mine do 150 metara dubine i ima dva mornarička topa AK-230M s radarom visoke razlučivosti, piše Kyiv Independent.

Prema web stranici Crnomorske flote, 40 brodova koji pripadaju ovoj klasi izgrađeno je između 1963. i 1971. godine.

Lokalni dužnosnici rekli su da se šest bespilotnih letjelica srušilo na područje rafinerije nafte u Slavjansku u krasnodarskoj regiji na jugu Rusije. Novinska agencija Interfax izvijestila je da je rafinerija obustavila rad nakon napada.

Ruska agencija TASS citirala je dužnosnika u rafineriji koji je rekao da su punjenja ukrajinskih bespilotnih letjelica bila veća od prethodnih napada i da su uključivala čelične kugle. Rafinerija u Slavjansku je privatno postrojenje s kapacitetom od 4 milijuna tona nafte godišnje, oko 1 milijun barela po danu.

Sve više napada na ruski teritorij

Rusija je izvijestila o porastu ukrajinskih napada na svom teritoriju otkako su njene snage ranije ovog mjeseca otvorile novu frontu u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da Rusija tamo stvara tampon-zonu kako bi zaštitila Rusiju od takvih napada, za koje kaže da bi mogli izazvati širi rat između Rusije i Zapada ako Ukrajina upotrijebi oružje kojim je opskrbljuje Zapad.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da neće stati dok sve ruske trupe ne budu izbačene iz Ukrajine. Zelenski je u intervjuu za agenciju France-Presse rekao da očekuje da će Rusija pojačati svoju ofenzivu na sjeveroistoku i upozorio da Kijev ima samo četvrtinu protuzračne obrane koja mu je potrebna za obranu Ukrajine.

AFP ga je također citirao da se Zapad, iako ne želi da Ukrajina izgubi rat, ipak boji što bi poraz Rusije mogao značiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.