Rusi na granicu Sirije i Izraela šalju svoju vojnu policiju

Foto: EPA

RUSIJA će rasporediti svoju vojnu policiju na granici između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni, objavilo je u četvrtak rusko Ministarstvo obrane nakon višetjednog jačanja napetosti u tom području gdje se Izrael obračunava s ekstremistima.

Izrael je u noćašnjem napadu na dio Golanske visoravni koji drži Sirija ubio sedmoricu militanata, objavio je u četvrtak izraelski radio.

Sergej Ruckoj, visoki dužnosnik ruskog Ministarstva obrane, rekao je da je ruska vojna policija u četvrtak počela ophodnje na Golanskoj visoravni te planira uspostaviti osam kontrolnih točaka na tom području.

Rusi tvrde da je njihova nazočnost privremena

Kazao je da Rusija pruža potporu mirovnim snagama UN-a na Golanskoj visoravni koje su ondje suspendirale svoje aktivnosti 2012. jer im je sigurnost bila ugrožena.

"UN-ove mirovne snage danas su u pratnji ruske vojne policije provele prve ophodnje u šest godina u zoni razdvajanja", rekao je.

Dodao je da je ruska nazočnost privremena i da će kontrolne točke biti predane sirijskoj vladi kada se situacija stabilizira.

Izrael lobira kod Kremlja da iskoristi svoj utjecaj na sirijskog predsjednika i Teheran kako bi se smanjila iranska vojna nazočnost u Siriji.

Također smatra Iran i njegove saveznike iz Hezbolaha izravnom prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Tu poruku prenio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na sastanku u Moskvi prošli mjesec.

Pročitajte više