Rusi tijekom Eurosonga napali rodni grad ukrajinskih predstavnika

Foto: Twitter

RODNI grad ukrajinskih predstavnika na Eurosongu pogođen je ruskim projektilima samo nekoliko trenutaka prije nego što je bend Tvorchi izašao na pozornicu u Liverpoolu. Gradonačelnik Ternopila Serhij Nadal je rekao kako su u napadu oštećena skladišta, dok je šef regionalne uprave Volodimir Trush naveo da su ozlijeđene najmanje dvije osobe. 

Samo deset minuta prije izlaska na pozornicu, Tvorchi je Instagramu citirao izvješća o napadu na Ternopil. "Ternopil je ime našeg rodnog grada koji je bombardirala Rusija dok smo mi na eurovizijskoj pozornici pjevali o našim čeličnim srcima, nesalomljivosti i volji", poručili su nakon nastupa, prenosi BBC

Nastupili s pjesmom koja govori o borbama za Azovstal

“Ovo je poruka za sve gradove Ukrajine koji su svakodnevno granatirani. Harkiv, Dnjepar, Hmeljnicki, Kijev, Zaporižja, Uman, Sumi, Poltava, Vinica, Odesa, Mikolajiv, Černihiv, Herson i svi ostali. Europo, ujedini se protiv zla zbog mira!" dodali su. 

Tvorchi je izveo pjesmu Heart of Steel, koja govori o ukrajinskim snagama koje su se neuspješno pokušale obraniti od Rusa u tvornici Azovstal u Mariupolju. Iako se Eurosong trebao održati u Ukrajini jer je ukrajinski Kalush Orchestra pobijedio prošle godine u Torinu, zbog rata je domaćinstvo dano Liverpoolu. 

Veleposlanica Ujedinjenog Kraljevstva u Ukrajini Dame Melinda Simmons opisala je nastup Tvorchija na Euroviziji kao "dirljiv". "Podsjetnik da je razlog zašto Ukrajina nije mogla biti domaćin ovog događaja taj što Rusija nastavlja s invazijom, a narod Ukrajine živi u stalnoj opasnosti", navela je. Rusija još nije dala nikakav službeni komentar.

Pročitajte više