Rusi napreduju prema tri ključna vojna čvorišta. Ukrajina: Naše topništvo gladuje

Foto: EPA

Vojnici na prvim linijama bojišnice u Ukrajini kažu da će konačno odobrenje paketa vojne pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara u američkom Kongresu poslužiti kao golemi poticaj za moral u situaciji kad Rusija želi ubrzati svoje napredovanje.

Prijedlog zakona o pomoći Ukrajini, usvojen u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a u subotu, sada bi trebao doći u Senat danas. Ako bude usvojen u gornjem domu Kongresa, tada će predsjednik Joe Biden odmah potpisati zakon, kako je rekao, "da se oružje i oprema što prije pošalju u Ukrajinu i zadovolje njihove hitne potrebe na bojnom polju".

Ukrajinski popis želja

Ukrajinski popis želja nije tajna. Na samom vrhu su topničke granate i sustavi protuzračne obrane, piše CNN. Mjesecima su ukrajinski vojnici na prvim linijama govorili da ih ruske snage znatno nadmašuju oružjem. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je rekao da je omjer 10 prema 1 u korist Rusije.

"Da bismo pobijedili, potrebno nam je streljivo. Naše topništvo gladuje", rekao je za CNN nakon subotnjeg glasanja zapovjednik topničke izvidnice 110. mehanizirane brigade, ratnog nadimka Teren.

Teren zna o čemu govori, proveo je dvije godine braneći industrijski grad Avdijivku prije nego što je u veljači pao u ruke Rusije. Od tada su moskovske snage ostvarile značajne uspjehe u napredovanju dalje na zapad. Na jednoj od nekoliko lokacija u Donjeckoj regiji ukrajinska promatračka skupina DeepState uočila je prošlog tjedna više ruskih napredovanja duž željezničke pruge u središte većeg sela zvanog Očeretine.

Rusi napreduju

Iako samo selo Očeretine nema nikakvu stratešku važnost, nalazi se na uzvisini, što ga čini poželjnom vojnom metom. Časnik iz Istočnog zapovjedništva Ukrajine - koji je tražio da ne bude imenovan jer nije ovlašten govoriti javno - rekao je za CNN da bi ruske snage, uspiju li osvojiti i zadržati selo, mogle staviti pod udar topničke vatre vitalne ukrajinske logističke rute koja povezuje tri ključna vojna čvorišta: Kostjantinivku, Pokrovsk i Veliku Novosilku. Uz novu američku vojnu pomoć, koja bi za samo nekoliko dana trebala biti definitivno odobrena, pitanje je koliko brzo ključno streljivo poput haubičkih granata od 155 mm može doći do fronta i zaustaviti napredovanje Rusije.

Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder rekao je prošli tjedan uoči glasanja u Zastupničkom domu da je ministarstvo obrane SAD-a spremno brzo reagirati nakon što dobije bilo kakvu zapovijed. "Kao što znate, imamo vrlo robusnu logističku mrežu koja nam omogućuje vrlo brzo premještanje materijala. Kao što smo to već radili u prošlosti, možemo krenuti u roku od nekoliko dana", rekao je Ryder.

Istu je poruku ponovio i Mark Warner, predsjednik Obavještajnog odbora Senata, koji je za CBS News u nedjelju rekao kako se nada da će materijal biti u tranzitu do kraja tjedna. Iako američki dužnosnici to neće otvoreno reći, američki izvor upoznat s pružanjem vojne pomoći Ukrajini kaže da je velik dio te pomoći već smješten u skladištima u Njemačkoj i Poljskoj, što očito skraćuje vrijeme isporuke u Ukrajinu. Izvor je također rekao da će topničke granate biti isporučene među prvima.

Nakon što vojna oprema prijeđe granicu, dužnosnici u Kijevu nastojat će je brzo dovesti tamo gdje je najpotrebnija, ali to će i dalje predstavljati značajan logistički izazov s obzirom na ogromnu količinu materijala. Drugim riječima, ruska prednost u omjeru od 10 prema 1 neće odmah biti promijenjena.

ISW: Ovaj grad će biti žarište snažne ruske ofenzive

Institut za proučavanje rata (ISW) upozorava da će se Ukrajina "vjerojatno nastaviti suočavati s tekućim nedostatkom topničkog streljiva i protuzračnih presretača u nadolazećim tjednima i ograničenjima da vodi učinkovite obrambene operacije". ISW nagađa da bi Rusija mogla napasti transportne mreže poput željeznica kako bi otežala distribuciju - što je napadala u petak u ukrajinskoj regiji Dnjepropetrovsk - i nastojati pojačati pritisak duž prvih linija u ograničenom roku prije nego što stigne američka pomoć.

Mjesto koje bi moglo biti žarište snažne neposredne ruske ofenzive mogao bi biti grad Časiv Jar, važna lokacija za Ukrajinu nakon lanjskog ruskog zauzimanja Bahmuta, koji se nalazi oko 10 kilometara istočnije.

Brojna izvješća ukrajinskih vojnika opisuju teške borbe u selima između Časiv Jara i Bahmuta dok ruske snage pokušavaju napredovati. Zapovjednik ukrajinske vojske rekao je kako vjeruje da je Kremlj naredio zauzimanje ovog grada do 9. svibnja, kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

Časiv Jar također je meta napada iz zraka golemim navođenim bombama ispuštenim iz ruskih ratnih zrakoplova. Analitičar Rob Lee objavio je niz videozapisa na svom računu na X-u posljednjih dana koji prikazuju ruske zrakoplove Su-25 kako neometano lete iznad grada, što on naziva "jasnim znakom nedostatka streljiva za ukrajinsku protuzračnu obranu".

"Potrebna nam je protuzračna obrana na prvoj liniji"

Ukrajina će od SAD-a tražiti niz raketnih sustava zemlja-zrak za suzbijanje te prijetnje, uz više presretača za protuzračni obrambeni sustav Patriot, primarno sredstvo za sprječavanje raketnih napada na gradove i infrastrukturu. "Potrebna nam je protuzračna obrana na prvoj liniji, kao što nam je potrebna zaštita za naše gradove i sela", rekao je Zelenski.

Ukrajina će također vjerojatno već u prvoj isporuci dobiti dalekometne Taktičke raketne sustave (ATACMS). SAD je Ukrajini već dostavio verzije ATACMS-a kraćeg dometa, ali ukrajinski dužnosnici nisu skrivali želju da se dobiju novije verzije. S dometom od oko 300 kilometara, ove rakete bi Kijevu dale mogućnost snažnijih napada na ruske aerodrome, skladišta goriva i oružja, što bi imalo dugoročniji učinak na ruske ratne napore.

Iako europski saveznici Ukrajine vjeruju da će sada dobiti malo prostora prije nego što se ponovo nađu pod pritiskom za dodatnu pomoć, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba jasno je dao do znanja da potez SAD-a daje poticaj u svim aspektima.

"Možemo spriječiti najgore moguće scenarije ako djelujemo zajedno i bez straha", rekao je u ponedjeljak na online sastanku ministara vanjskih poslova i obrane EU, apelirajući na one zemlje koje imaju Patriot i europske sustave protuzračne obrane SAMP/T da ih doniraju Ukrajini, zajedno s topništvom i streljivom.

"Sada kada ste svi ovdje za stolom, vrijeme je da se djeluje, a ne da se raspravlja", rekao je Kuleba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.