Rusi ometaju GPS signal, Finci pauziraju dio letova prema Estoniji

Foto: EPA

Finnair pauzira neke svoje letove prema Tartuu na istoku Estonije na mjesec dana zbog ometanja GPS signala, objavila je danas ta finska zrakoplovna kompanija. "Finnair će suspendirati svoje dnevne letove prema Tartuu u Estoniji od 29. travnja do 31. svibnja tako da se u zračnoj luci u Tartu može postaviti alternativno rješenje za slijetanje koje ne zahtijeva GPS signal", priopćila je kompanija.

Iza ometanja GPS signala stoji Rusija?

Finnair je objavio da su se dva njegova zrakoplova prošli tjedan morala vratiti u Helsinki jer se nisu mogli približiti Tartuu zbog ometanja GPS signala. Ometanja su sve češća od 2022., odnosno otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Piloti Finnaira prijavili su ometanja signala posebice kod Kalinjingrada, Crnog mora, Kaspijskog jezera i na istočnom Mediteranu, po kompaniji. Pretpostavlja se da iza ometanja GPS signala stoji Rusija.

"Ometanje GPS signala obično ne pogađa rute letenja ili sigurnost jer su piloti toga jako dobro svjesni i zrakoplovi imaju alternativne sustave koje se koristi kada se ometa GPS signal", po priopćenju Finnaira.

Pročitajte više