Rusi osudili ukrajinskog aktivista za ljudska prava i dva pripadnika Azova

Foto: Twitter

VRHOVNI sud Narodnih Republika Donjecka i Luhanska, dviju ukrajinskih pokrajina koje su pod kontrolom proruskih snaga, osudio je trojicu ukrajinskih državljana koji su optuženi za počinjenje ratnih zločina. Među osuđenima je i Maksim Butkevič, ukrajinski aktivist za ljudska prava, novinar i jedan od osnivača ukrajinske medijske organizacije Hromadske Radio. 

Ruski istražni odbor izvijestio je da je Butkevič proglašen krivim za zlostavljanje civila, korištenje zabranjenih metoda u oružanom sukobu, planiranje ubojstva dvoje ljudi i namjerno oštećenje tuđe imovine.

Bivši pripadnici Azova osuđeni zbog zlostavljanja civila

Butkevič je bio zapovjednik voda u Oružanim snagama Ukrajine prije nego što su ga zarobile ruske snage, prenosi neovisni ruski medij Meduza. Istražni odbor kaže da je Butkevič "u potpunosti priznao krivnju i pokajao se za svoje postupke".

Osuđen je na 13 godina zatvora. Sud je također osudio Vladislava Šela i Viktora Pokozeja, borce u bataljunu Azov koji su branili Mariupolj. Obojica su osuđena za zlostavljanje civila. Šel je osuđen na 18 i pol, a Pokozej na osam i pol godina zatvora. 
 

Pročitajte više