Ukrajina: Rusi pri kraju gomilanja snaga na granici, rat može početi svakog trenutka

Foto: EPA

UKRAJINA je upozorila da je Rusija "gotovo završila" s gomilanjem vojske na granici. Širi se strah da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, piše CNN.

Sudeći prema posljednjem obavještajnom izvješću ukrajinskog ministarstva obrane, do kojeg je danas došao CNN, Rusija je na granici nagomilala čak 127.000 pripadnika vojske, mornarice i ratnog zrakoplovstva.

"Ruska kopnena vojska je na granici nagomilala više od 106.000 vojnika. Kad se tome pribroje mornarička i zračna komponenta, ukupan broj angažiranih pripadnika oružanih snaga Rusije je veći od 127.000", stoji u izvješću.

U izvješću se navodi da je situacija "teška" te da Ukrajina vjeruje kako Rusija "pokušava podijeliti i oslabiti Europsku uniju i NATO". Potezi Rusije su također "usmjereni prema ograničavanju mogućnosti SAD-a da osigura sigurnost na europskom kontinentu", navodi se u izvješću.

"To potvrđuje da spremaju napad"

Izvješće ukrajinskog ministarstva obrane procurilo je u medije nakon trotjednih diplomatskih pregovora između Rusije i Zapada, kojima je cilj bio deeskalirati krizu, ali bez uspjeha.

Wendy Sherman, zamjenica američkog državnog tajnika, nedavno je rekla kako je nejasno planira li Moskva koristiti pregovore kao izgovor za tezu da diplomacija nije uspjela pronaći rješenje.

Ukrajinska vojna obavještajna služba poručuje da su Rusi "trajno" angažirali vojsku iz svojih središnjih i istočnih regija uz zapadnu granicu s Ukrajinom. Krajem prosinca i u siječnju Rusija je, navodi se u izvješću, "prebacila velike količine streljiva, vojnih mobilnih bolnica i sigurnosnih snaga" do granice. To, tvrde Ukrajinci, "potvrđuje da se pripremaju ofenzivne operacije".

Podrška proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini

Prema novom izvješću ukrajinskog ministarstva obrane, Rusija pruža podršku pobunjenicima u istočnoj Ukrajini, čiji broj se procjenjuje na oko 35.000. Procjenjuju da se na teritoriju koji kontroliraju pobunjenici nalazi i oko 3000 pripadnika ruske vojske. Moskva niječe da ima ikakve snage u istočnoj Ukrajini, podsjeća CNN.

U izvješću se navodi i da je porastao intenzitet ruskih obavještajnih aktivnosti protiv Ukrajine. Bilježi se porast jedinica specijaliziranih za radio i satelitsku komunikaciju u blizini granice, a broj izviđačkih letova uz granicu se utrostručio u odnosu na isti period prošle godine, stoji u izvješću.

Nagomilali i lansere raketa koje mogu dosegnuti Kijev?

Ukrajinci navode da bi Rusija mogla koristiti projektile srednjeg dometa kako bi "uništila vitalne objekte", dodajući kako su Rusi uz granicu razmjestili niz taktičkih skupina naoružanih projektilima tipa Iskander. Sredinom siječnja Ukrajinci su zabilježili 36 lansera projektila tipa Iskander uz granicu, navodi se u izvješću.

Radi se o projektilima koji mogu lansirati rakete na mete udaljene 500-700 kilometara, što znači da bi mogli gađati i mete u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, stoji u izvješću.

Bijela kuća: Situacija je ekstremno opasna 

"Ovo je ekstremno opasna situacija. Rusija bi mogla pokrenuti invaziju Ukrajine u bilo kojem trenutku", rekla je glasnogovornica američkog predsjednika Jen Psaki na press-konferenciji održanoj jučer u Bijeloj kući.

 

U Bidenovoj administraciji su, navodi CNN pozivajući se na izvore upućene u razgovore u Bijeloj kući, prilično pesimistični nakon što prošlotjedni pregovori s ruskim dužnosnicima nisu polučili nikakav rezultat.

Viši američki dužnosnik potvrdio je CNN-u da se razmatra slanje dodatnih količina streljiva, minobacača, protutenkovskih raketa Javelin i protuzračnih raketa.

Vijesti o rastu tenzija dolaze uoči najavljenog sastanka američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, koji će se u petak održati u Ženevi. 

Amerika sigurno neće slati vojnike u Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da neće slati regularnu vojsku u Ukrajinu. No CNN navodi da su pripadnici američkih specijalnih snaga već u Ukrajini te pomažu s obukom ukrajinske vojske. U sve je uključena i američka obavještajna agencija CIA, potvrdio je CNN-u viši dužnosnik Bidenove administracije.

Ravnatelj CIA-e Bill Burns prošlog je tjedna otputovao u Kijev kako bi se susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i razgovarao o rizicima koji prijete Ukrajini, dodao je dužnosnik.

"Razmatramo niz opcija kojima bismo mogli pomoći u obrani Ukrajine. Tu govorimo o nabavci oružja, savjetima i općenito pomaganju Ukrajini u borbi protiv značajnog prisustva ruske vojske", rekao je viši dužnosnik Bidenove administracije za CNN.

Američki senatori Ukrajini obećali oružje: "Putin je napravio pogrešku karijere"

Nedavno je dvostranačka skupina senatora Sjedinjenih Država obećala solidarnost i oružje prilikom posjeta Kijevu, pritom upozorivši ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne pokreće novu vojnu ofenzivu na Ukrajinu.

"Mislim da je Putin napravio najveću pogrešku u svojoj karijeri podcijenivši koliko će se narod Ukrajine hrabro boriti protiv njega ako izvrši invaziju", rekao je senator Richard Blumenthal novinarima.

"Nametnut ćemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali što je još važnije, dat ćemo narodu Ukrajine oružje, smrtonosno oružje koje mu je potrebno za obranu života", rekao je nakon sastanka izaslanstva s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

To oružje moglo bi uključivati ​​protutenkovske projektile Javelin, rakete Stinger, malokalibarsko oružje i čamce, rekao je. "Naša poruka je: bit će posljedica ako on odluči prekršiti svetost ove demokracije", dodala je senatorica Amy Klobuchar. 

Pročitajte više