Rusi: Razina vode u Novoj Kahovki nakon uništenja brane porasla za više od 10 metara

Foto: Twitter

Razina vode u Novoj Kahovki porasla je za više od 10 metara nakon što je eksplozija probila veliku branu u gradu noćas, a grad je trenutno pod vodom, objavila je ruska državna novinska agencija TASS pozivajući se na lokalne vlasti koje podržava Rusija. RIA, još jedna ruska državna novinska agencija, prenijela je lokalne dužnosnike po kojima je počela evakuacija u nizu naselja u okrugu Nova Kahovka.

Razina vode u gradu neposredno uz probijenu branu mogla bi porasti do 12 metara, rekao je u utorak proruski gradonačelnik Vladimir Leontjev, u izjavi objavljenoj na Telegramu. Vlasti su priopćile kako se očekuje da će razina vode u gradu rasti sljedeća 72 sata.

 Ruske službe za hitne slučajeve priopćile su da je oko 600 kuća poplavljeno. Ured glavnog ukrajinskog tužitelja objavio je da Ukrajina istražuje eksploziju na velikoj brani hidroelektrane na jugu zemlje kao ratni zločin i kao moguće kazneno uništavanje okoliša ili "ekocida".

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju

Polovica raspona brane uništena je, a struktura se nastavlja urušavati nakon noćnih udara na nju, izvijestila je u utorak agencija TASS pozivajući se na hitne službe. Ruski mediji prenose, pozivajući se na ruske izvore, da je uništena i hidrocentrala Kahovka. Ukrajina i Rusija su se u utorak međusobno optužile za dizanje brane u zrak.

Guverner Krima, kojeg podupire Rusija, rekao je u utorak da postoji rizik da bi razine vode u Sjevernokrimskom kanalu, koji prenosi svježu vodu na poluotok iz rijeke Dnjepar, mogle pasti nakon eksplozije u brani.

U izjavi za Telegram, Sergej Aksjonov je rekao da Krim trenutno ima dovoljne rezerve vode, a da će razina rizika biti jasna u narednim danima. Krim uvelike ovisi o vodi iz kanala, koji nosi vodu iz rijeke Dnjepar, uzvodno od brane. Ukrajina je blokirala kanal nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. Blokada je dovela do akutne nestašice vode na poluotoku koja je prestala tek nakon što su ruske snage zauzele kanal u ožujku 2022.

Pročitajte više