Rusi: Razvili smo "Vrapca", moćni mini-dron

Ilustracija: Profimedia

RUSKI stručnjaci razvili su bespilotnu letjelicu, nazvanu Vorobej (Vrabac), tešku 1.3 kilograma, kazao je za TASS Andrej Bratenkov, izvršni direktor inženjerske tvrtke Spektr. Rekao je da je bespilotna letjelica uspješno testirana u zoni specijalne vojne operacije. 

Prema Bratenkovu, te će bespilotne letjelice u bliskoj budućnosti biti angažirane u borbi, čime će se osigurati veća učinkovitost zbog manje mase i povećane učinkovitosti. "Sposobna je probiti oklop do 200 mm (debljine). Kao rezultat toga, u smislu svojih svojstava, bespilotna letjelica Vorobej ispada kao mini-Lancet", naveo je. 

"Mnogo je jeftiniji od Lanceta"

"Prva serija bespilotne letjelice i ubojna sredstva već su predana za uporabu u zoni specijalne vojne operacije", nastavio je. Dron ima maksimalni domet leta do 5 kilometara. Nisku cijenu i masu predstavio je kao glavne prednosti novog ruskog oružja. 

"Pokazalo se da Vorobej ima popriličan 'ugriz', jer može probiti oklopnu opremu. Njegova cijena je mnogo niža od cijene Lanceta, oko 150.000 rubalja. Dron je malen i dužine je oko 25 centimetara. Lancet se ne može dovući pješice do prve crte, dok je 10-ak dronova Vorobej moguće nositi bez posebnog napora i učinkovitost je na taj način puno veća", naglasio je Bratenkov.

Inženjerska tvrtka Spektr, sa sjedištem u Novosibirsku, razvija i proizvodi bespilotne letjelice. Kao što je ranije objavljeno, tvrtka je osigurala svoju kopnenu bespilotnu letjelicu Jozik (Jež), koja će se koristiti u izviđačke svrhe u specijalnoj vojnoj operaciji.

Pročitajte više