Rusi tvrde da im je PPD dužan preko 320 mil. eura. Tuže ga u Hrvatskoj i u inozemstvu

Foto: Pixsell/Borna Filic

Na Trgovačkom sudu u Osijeku podnesena je žalba u ime tvrtke Gazprom export iz Rusije, u kojoj se tvrdi da tvrtka PPD nije platila isporučeni plin za rujan i listopad 2022. godine, a neispunjavanje obaveza iz ugovora koji je PPD potpisao s Gazpromom 2017. godine predmet je arbitražnog spora u Beču, piše Forbes Hrvatska.

PPD je direktnu vezu s centralom Gazproma u Rusiji postigao ugovorom koji je 2017. potpisan na 10 godina (prije toga PPD je poslovao s Gazpromovom švicarskom podružnicom, a te 2017. godine pisalo se da je Gazprom export iz Sankt-Peterburga "prvi put nakon 2010. godine vratio ulogu ključnog dobavljača plina za Hrvatsku".

Kako je puklo između PPD-a i ruskog Gazproma

Javnosti je također bilo poznato da je u vrijeme početka agresije Rusije na Ukrajinu još uvijek trajala opskrba hrvatskog tržišta ruskim plinom, odnosno da je PPD sve do listopada 2022. godine poslovao na temelju tog ugovora. No onda se situacija mijenja. Kako piše Forbes, na suđenjima slijedom tužbi koje je PPD pokretao protiv onih koji su spominjali "ruske veze" spominjalo se da se ugovor od listopada 2022. više "ne konzumira". No nije se znalo što se zapravo dogodilo s ugovorom, a u izvješću o poslovanju tvrtke pojavio se navod da tvrtka vodi "arbitražni spor".

"Možemo potvrditi da PPD, kao i brojne europske energetske kompanije, vodi arbitražni postupak oko ugovornog odnosa s Gazpromom, a zbog predloženih promijenjenih uvjeta poslovanja uslijed sankcijskih režima EU u odnosu na Rusku Federaciju. Uvjereni smo u pozitivan ishod arbitražnog postupka, no sam predmet nismo u mogućnosti komentirati", odgovorili su sada za Forbes iz PPD-a. 

No istovremeno su naglasili da zbog tog postupka njihovo poslovanje ne trpi nikakve posljedice: "Ističemo kako PPD zbog diverzificirane dobave u potpunosti i bez poteškoća ispunjava sve ugovorne obveze prema svojim kupcima." Naime, PPD je Gazpromov plin u potpunosti supstituirao drugim izvorima.

Iz tvrtke su također naglasili kako "PPD već godinama 80 posto prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima, neovisno o predmetnom ugovoru" te da "arbitražni postupak PPD-a kao društva s ograničenom odgovornošću ni na koji način ne utječe na poslovanje drugih društava u vlasničkom portfelju g. Vujnovca".

I Hrvatsko pravosuđe bavi se raskidom veza Gazproma i PPD-a

No Forbes Hrvatska dobio je informacije da se, neovisno o postupku arbitraže koji se vodi u inozemstvu, i hrvatsko pravosuđe bavi raskidom veza između Gazproma i PPD-a. Naime, nakon što PPD nije platio dio isporučenog plina za rujan i listopad 2022. godine u rubljima, kako je to tražio Gazprom nakon Putinove uredbe (Uredba br.172. od 31. ožujka), Gazprom je odlučio aktivirati bankovnu garanciju iz ugovora i zablokirati 35 milijuna eura pologa koje je PPD morao držati u banci kao osiguranje za njihovu trgovinu. Ali PPD je kod Trgovačkog suda u Osijeku hitno zatražio "privremenu mjeru" te mu je mjera i odobrena – a njome je onemogućeno da Gazprom sjedne na milijunsku garanciju.

Prijedlog je podnesen 7. veljače 2023. godine, a sud je mjeru donio doista promptno, već sutradan, 8. veljače. PPD je u pisanom dokumentu obrazlagao da je postupanje Gazproma i traženje plaćanja u rubljima bio jednostrani čin te su se i pozivali na pokušaje plaćanja u eurima (23. studenog nešto više od 131 milijuna eura, a 28. studenog više od 215 milijuna eura) – koji su im navodno onemogućeni. PPD je ustvrdio da je došlo do narušavanja ugovora iz 2017., do neispunjavanja obveza od strane Gazproma, i da je PPD-u nanesena šteta "imajući u vidu da vrijednost ugovorenog plina do isteka ugovora 2027. godine prelazi četiri milijarde eura".

U tom je predmetu naloženo PPD-u da u roku od 60 dana od donošenja ove privremene mjere pokrene arbitražni postupak prema Pravilima arbitraže Međunarodne trgovačke komore (ICC) s mjestom arbitraže u Beču.

Gazprom podnosi žalbu

Međutim, u listopadu ove godine Trgovačkom sudu u Osijeku obratio se žalbom "protivnik osiguranja" Gazprom, dakako, preko odvjetnika. Ustvrdili su da nisu imali saznanja o pokrenutom postupku i da im nije omogućeno očitovanje. U dokumentu je također navedeno da smatraju da je potez PPD-a neosnovan jer oni sami u prijedlogu navode da nisu platili plin koji im je isporučen, a ta "novčana potraživanja Protivnika osiguranja višekratno premašuju iznos iz bankarske garancije koja je izdana upravo radi osiguranja plaćanja obaveza Predlagatelja osiguranja". Navedeno je da je "neprijeporno" kako je PPD primio robu (plin) te da je "zasigurno dužan platiti plin koji mu je isporučen u rujnu i listopadu 2022. godine, a bankarska garancija je izdana upravo radi osiguranja plaćanja isporučenog plina po Ugovoru o isporuci plina".

U žalbi je navedeno da PPD "pogrešno tvrdi da nije mogao platiti svoju obvezu" jer mu je Gazprom vratio uplaćena sredstva. Potvrđuju da su oni od 1. travnja 2022. godine, nakon odluke ruskog državnog vrha o tome da se sva plaćanja prema ruskim tvrtkama moraju obavljati u ruskim rubljima, tražili plaćanje u toj valuti, ali i navode da se PPD pisanim sporazumom 1. travnja 2022. godine (GE/01-1726), a taj su sporazum potpisale obje strane i utvrdile da predstavlja Aneks Ugovoru – obvezao da će plaćati u ruskim rubljima "na točno određene račune, dok sve ostale neizmijenjene odredbe Ugovora ostaju na snazi". Podsjetili su, osim toga, da se "već 30. prosinca 2022. godine plin mogao platiti i u eurima jer je tada objavljena Izmjena Odluke predsjednika Ruske Federacije kojom je Gazpromu bilo omogućeno da prima uplate i u eurima."

Iz PPD-a nema odgovora na pitanje o aneksu, neplaćeni računi navodno iznose preko 320 milijuna eura

"Predlagatelj je dužan platiti isporučeni plin po ugovoru, nije ga platio te je banka koja je upravo za taj slučaj izdala bankarsku garanciju dužna protivniku osiguranja kao korisniku garancije na njegov valjani poziv platiti sredstva koja su osigurana bankarskom garancijom", stoji u žalbi koja je prošlog mjeseca zaprimljena na Trgovačkom sudu u Osijeku.

"U Zahtjevu za plaćanje po bankovnoj garanciji koji je Protivnik osiguranja uputio PBZ d.d. prikazane su isporuke plina i neplaćeni računi od preko 320 milijuna eura, dok se bankarskom garancijom naplaćuje svega 35 milijuna eura, dakle, cca 10 posto duga s osnove neplaćenog, a isporučenog plina", navedeno je u žalbi, koju je u ime Gazproma sudu u Osijeku podnio odvjetnik Ante Župić.

Forbes Hrvatska saznaje da se procedura zakomplicirala zbog činjenice da se "komunicira" sa strankom iz zemlje koja je pod sankcijama – pa su sada aktivirane i diplomatske linije. No ishod postupka u Hrvatskoj je svakako neizvjestan. Novinari nisu dobili odgovor PPD-a o tome jesu li doista potpisali Aneks ugovora za plaćanje u rubljima, kako navodi Gazprom u svojoj žalbi, i zašto nisu, ako su točne tvrdnje Gazproma, platili plin za rujan i listopad prošle godine, makar nakon ponovnog omogućavanja plaćanja u eurima, kao i do koje se cifre popeo dug. 

Pročitajte više