Rusi: U 7 dana izveli smo 35 napada Kinžalima. Gađali smo i grupe plaćenika

Foto: Ministarstvo energije Ukrajine

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske vojne snage prošli tjedan izvele 35 napada na ukrajinska energetska postrojenja, na tvornice, željezničku infrastrukturu, protuzračnu obranu i na skladišta sa streljivom. U objavi stoji da su udari, koji su trajali od 20. do 27. travnja, odgovor na nastojanja kijevskog režima da ošteti ruska energetska i industrijska postrojenja.

Ukrajina je posljednjih tjedana sustavno gađala ruske rafinerije nafte i ostala postrojenja, ne obazirući se na traženje Sjedinjenih Država da to ne čini.

Ukrajinski su dužnosnici kazali da su ruski projektili u subotu pogodili elektroenergetska postrojenja u središnjoj i zapadnoj Ukrajini, što je pojačalo pritisak na otprije oslabljen energetski sustav, a zemlja istodobno nema dostatnu protuzračnu obranu, unatoč odluci o slanju američke vojne pomoći.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su napadi izvedeni tako što se koristilo precizno oružje dugog dometa, koje je lansirano s mora i iz zraka, a to uključuje i hipersonične projektile Kinžal i dronove. U objavi stoji i da su gađane i pogođene formacije ukrajinskih trupa, kao i strani plaćenici.  

Pročitajte više