Rusi uhitili stručnjaka za fiziku plazme, kažu da je dilao tajne o naprednom oružju

Foto: EPA

RUSKI agenti sigurnosne službe FSB uhitili su čelnika Instituta za hipersonične sustave pod sumnjom na izdaju, javila je ruska novinska agencija Tass.

Aleksandar Kuranov, stručnjak za fiziku plazme, glavni je dizajner na Institutu za hipersonične sustave (NIPGS) u Sankt Peterburgu. 

BBC navodi kako Rusija razvija hipersonične projektile koji lete brzinom pet puta većom od brzine zvuka, odnosno brže od 5 Macha.

Prema web stranici NIPGS-a, Kuranov je specijaliziran za hipersonični program Ajax, koji uključuje svemirske letjelice koje recikliraju energiju tijekom leta kako bi poboljšale svoje performanse.

Kuranov (73) već nekoliko godina organizira rusko-američki simpozij za znanstvenu razmjenu znanja o aerodinamici i primjeni plazme u tehnologiji. Plazma je, podsjetimo, materija izuzetno visoke temperature koja je tako vruća da elektroni koje emitiraju atomi materije formiraju ionski plin.

Tvrde da je odavao tajne o hipersoničnoj tehnologiji

Izvor iz FSB-a je, govoreći o uhićenju Kuranova, rekao da "istražitelji planiraju od suda zatražiti da ga zadrži dva mjeseca u pritvoru".

Kuranova se sumnjiči da je strancima odavao tajne o hipersoničnoj tehnologiji.

Rusija je, podsjetimo, prije dvije godine najavila svoj prvi hipersonični projektil nazvan Avangard, ustvrdivši pritom da leti brzinom 20 puta većom od brzine zvuka.

Putin se prije 2 godine hvalio hipersoničnim projektilima

Prema ruskim izvorima, projektil Avangard može letjeti niže od projektila iz hladnog rata, zbog čega ga je teže srušiti.

Rusija testira i hipersonični projektil koji se lansira s podmornice nazvan 3M22 Zircon.

Ruski predsjednik Putin je 2019. godine rusku hipersoničnu tehnologiju nazvao "nadmoćnom". Dodao je kako zapadne zemlje zaostaju za Rusijom u razvoju takve tehnologije.

Pročitajte više