NAPAD NA UKRAJINU

Zelenskij Ruse optužio za nuklearni teror: Eksplozija znači kraj svega

Screenshot

RUSIJA je zauzela područje nuklearne elektrane Zaporižja, objavio je Državni inspektorat za nuklearnu regulaciju Ukrajine. Prije toga, ukrajinska strana kazala je kako su Rusi granatirali najveće nuklearno postrojenje. Vlasti kažu kako je nuklearka sada sigurna, a zračenje normalno, piše BBC.

Dok je Volodimir Zelenskij Ruse optužio za nuklearni teror, svjetski čelnici ističu ugrožavanje sigurnosti cijeloga kontinenta. Predsjednik SAD-a Joe Biden traži Moskvu da zaustavi akcije na tome području, dok je kanadski premijer Justin Trudeau naglasio kako napadi moraju prestati. Britanski premijer Boris Johnson rekao je da bi "nepromišljeni" napad mogao "izravno ugroziti sigurnost cijele Europe".

Radnici u elektrani kazali su da je požar, koji su uspjeli ugasiti, izbio u zgradi za obuku izvan kruga elektrane te da je u funkciji samo jedan od šest reaktora elektrane. BBC navodi kako je jedan od stanovnika, koji živi u blizini postrojenja, vidio rusku vojsku kako napada: "To je samo terorizam, to je zabrinjavajuće ne samo za našu regiju već i za Ukrajinu i za svijet", rekao je Kiril Dovžik.

Stručnjak o najgorem scenariju

Zelenskij je kazao kako Rusija želi ponoviti tragediju Černobila: "Eksplozija znači kraj svega, kraj Europe." Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poručila je kako nadzire situaciju u elektrani zbog njezine ozbiljnosti.

 

Ukrajinske hitne službe priopćile su da im je u početku onemogućen dolazak na mjesto požara, što je Bidena potaknulo da javno pozove Rusiju i zatraži prolazak vatrogasaca na mjesto požara. Johnson pak traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Graham Allison, stručnjak za nuklearnu sigurnost na Sveučilištu Harvard, rekao je da bi "najgori slučaj" bio ako bi požar u elektrani prouzročio topljenje i potaknuo oslobađanje radioaktivnosti koja je godinama kontaminirala okolno područje. No dodao je i kako je vjerojatnije da ruske snage pokušavaju zatvoriti opskrbu električnom energijom u okolnom području, umjesto da napadnu elektranu.

Inače, tvornica se nalazi oko 550 kilometara jugoistočno od Kijeva. Nalazi se na rijeci Dnjepar, sjeveroistočno od grada Hersona, za koji se tvrdi da su ga okupirale ruske snage. Proizvodi gotovo četvrtinu sve električne energije u Ukrajini.

 

 

Pročitajte više