Rusi zauzimaju grad u Donjecku, važan je iz dva razloga

Foto: Profimedia

RUSI zauzimaju grad Soledar u istočnoj Ukrajini. 

Ukrajina je situaciju u tom gradu u Donjecku inače poznatom po vađenju soli nazvala "jako teškom". Riječ je o malom gradu koji bi omogućio Rusima da okruže obližnji grad Bahmut za koji već dugo traju žestoke borbe. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da "gotovo više nema života u Soledaru i nema jednog čitavog zida". Također je pohvalio otpor koji su njegove snage pružile u tom gradu. "Cijela zemlja kod Soledara je sada prekrivena leševima okupatora. To je slika ludila", rekao je.

Pad Soledara značajan iz dva razloga

O strateškoj važnosti Soledara se raspravlja, no njegovo zauzimanje bilo bi značajno iz dva razloga. 

Prvo, to bi omogućilo ruskim snagama da se malo primaknu regionalnom centru Bahmutu. Rusija bi također mogla pristupiti mreži tunela koja nalikuje na grad ispod grada i koji su ranije služili za vađenje soli. Te tunele mogli bi iskoristiti da prodru na teritorij koji kontrolira Ukrajina, piše BBC. 

Drugo, invazijske snage mogle bi priuštiti Ukrajini ono što Ukrajina već dugo radi njima. Radi se o udarima na opskrbne lance što su ukrajinske snage uporno radile u proteklim mjesecima i to im je pomoglo u oslobađanju teritorija. 

Zauzimanje Soledara, koji je prije rata imao populaciju od 10.000 ljudi, odsjeklo bi Bahmut od velike i važne opskrbne rute iz nedalekog Slovjanska. 

Britanski obavještajci su poručili kako vjeruju da je Soledar blizu pada u ruske ruke, no dodali su da je malo vjerojatno da će Rusi brzo zauzeti Bahmut zbog ukrajinskih "čvrstih obrambenih linija". 

Pročitajte više