Rusija i Ukrajina nisu uspjele riješiti teritorijalni spor

Rusija i Ukrajina nisu uspjele riješiti u četvrtak teritorijalni spor oko otočića Tuzle koji je doveo bilateralne odnose na najnižu razinu otkad se raspao Sovjetski Savez.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov održao je razgovore u Kijevu sa svojim ukrajinskim kolegom Kostjantinom Griščenkom i premijerom Viktorom Janukovičem, ali su dvije strane rekle da je potrebno više razgovora kako bi se postigao sporazum oko teritorijalnih voda.

"Tuzla je bila naša glavna tema. Glavni rezultat sastanka je taj da smo shvatili da je potrebno ubrzati rješavanje tog problema", izjavio je Griščenko na konferenciji za novinare nakon, kako je rekao, "iskrenih i povremeno oštrih razgovora".

Rusija izjavljuje da Ukrajina treba povući svoje graničare s Tuzle nakon moskovskog sporazuma o suspenziji radova na nasipu koji se proteže od južne ruske regije Krasnodar prema otočiću.

Kijev pak tvrdi da je Tuzla njegov teritorij u tjesnacu Kerč koji dijeli Rusiju od ukrajinskog poluotoka Krima u Crnom moru. Također navodi da se to temelji na odlukama donesenim u vrijeme kada su Rusija i Ukrajina bile odvojene republike Sovjetskog Saveza.

Dužnosnici u Krasnodaru govore da nasipom žele zaštititi farme i plaže uzduž obale od mora. Međutim, ukrajinski znanstvenici odbacuju te argumente.

Griščenko je rekao da Ukrajina planira zadržati svoje vojnike na Tuzli.

Ivanov je izjavio da je Rusija uvijek poštivala teritorijalni suverenitet Ukrajine i pozvao na smirivanje napetosti. Međutim, on je također rekao da nije bilo državnih granica unutar Sovjetskog Saveza i dodao je da se dokumenti o tom pitanju mogu čitati na različite načine.

Rusija i Ukrajina su se dogovorile da će uspostaviti posebno povjerenstvo koje će napraviti zajedničku studiju o okolišu na tom području. Novi krug razgovora predviđen je za idući tjedan.

Pročitajte više