Ukrajina je bacila sve karte na oslobađanje, vodi veliku utrku s vremenom

Foto: Profimedia

Ivan Čović je inženjer strojarstva, dvostruki prvak Hrvatske u judu i osvajač medalja s europskih i svjetskih kupova. Ivan je po majci podrijetlom iz istočne Ukrajine, iz Luhanska. I dan-danas vezan je za Ukrajinu. Za Index piše o događajima u ovoj zemlji, odnosima među ljudima te situacijama koje su dovele do ruske agresije.

DANA 3. listopada je ukrajinska vojska napravila prvi značajan napredak na hersonskom frontu. Ono što prije svakog tumačenja eventualne ukrajinske pobjede na ovom frontu treba biti jasno - otkad je krenula hersonska ofenziva, iz ruskih vojnih krugova se predlagalo da se vojska povuče preko rijeke Dnjepar i da se sruše mostovi.

Tako da ovo napredovanje nije iznenađujuće niti neočekivano. Ukrajinska vojska mogla bi uz povlačenje ruskih snaga preko rijeke Dnjepar osloboditi teritorij na zapadnoj obali rijeke.

To bi naravno predstavljalo problem za rusku vojsku jer bi tako ukrajinske snage došle do Nove Kahovke gdje se nalaze hidroelektrana te brana preko koje se opskrbljuje Krim vodom i strujom. Također, sam grad Herson bi bio izložen puno češćim i jačim napadima. Ali s druge strane, ruska vojska bi se mogla jače utvrditi s druge strane rijeke Dnjepar, koju je puno teže prijeći nego rijeku Ingulec.

Iako bi ukrajinske snage oslobodile veliki prostor, problem je konfiguracije terena sa zapadne strane rijeke Dnjepar. Nema velikih gradova na toj strani, nema šuma niti nekog drugog prirodnog zaklona. To je izrazito stepsko, otvoreno područje koje je teško držati i na kojima bi ljudski gubici mogli biti veliki. Ukrajinske snage bi se mogle povući u manja mjesta, koja će sasvim sigurno biti izložena topničkim udarima preko Dnjepra.

Dan 4. listopad – Luhanska oblast

Ukrajinska vojska nastavlja s napredovanjem na dva fronta. U Luhanskoj oblasti su ukrajinske snage iz smjera Limana krenule prema Svatovu, što je sada očiti sljedeći cilj ukrajinske vojske. Iz smjera Kupjanska su krenuli prema Pokrovskom kako bi zauzeli cestovni pravac iz Rusije prema Svatovu.

Taj cestovni pravac je iznimno bitan za ruske snage jer se preko njega opskrbljuje LNR. Trenutno su vlasti zatvorile cestu za civile, ali logistika i naoružanje, iako pod topničkim udarima, mogu se dopremati.

Treći smjer napada na tom frontu jest i najteži. To je pred gradom Kremenaja, prema kojem zasad djeluje ukrajinsko topništvo. Također, zabilježeni su topnički udari na Rubežnoje i Lisičansk, koji su sada u dometu ukrajinskog topništva.

Budući da je nastupilo kišno razdoblje, kao i razdoblje niske naoblake, ukrajinsko topništvo djeluje nešto skromnije i nepreciznije. Bez adekvatne potpore bespilotnih letjelica i svježih satelitskih snimaka je puno teže vršiti topničke udare.

Procjenjuje se da ukrajinske snage neće ići frontalno na Rubežnoje i Lisičansk, već da se pokušava uspostaviti linija fronta preko Svatova i Starobelska. Ideja je da se prvo otvori front s boka, sa sjevera Luhanske oblasti, pa da se zatim krene na Lisičansk i Sjeverodonjeck uz istovremene udare iz smjera Kremenaje. No, zasad je ovo samo spekulacija.

Dan 4. listopad – Hersonska oblast

Na hersonskom frontu je zabilježen napredak ukrajinske vojske. Ruske snage su u povlačenju, nije se ostvarila toliko potrebna rotacija u kadru. Ruske snage su sedam mjeseci na prvoj liniji bez rotacije, tek su neki vojnici dobili pet dana odmora. Konstantne borbe i gubici oslabili su ruske snage te su sada u povlačenju.

Iste te ruske snage su krajem kolovoza potukle 128. zakarpatsku brigadu, zbog čega je proglašen dan žalosti u Zakarpatju. U nekim selima ruske snage su brojale svega petnaestak ljudi. S druge strane, ukrajinske snage dovele su dodatne tenkovske jedinice, rotirale snage te ostvaruju napredak.

Na jugu je početkom dana stigla vijest o dolasku ukrajinskih snaga do mjesta Dudčan, što je bio prvi cilj na frontu. Ruske snage su u tom mjestu digle branu u zrak, preko koje su se povukle. Tijekom dana je javljeno da su ukrajinske snage uspostavile kontrolu nad Dudčanom.

Osim tog smjera, već su prije nekih mjesec dana ukrajinske snage uspješno prebacile dio snaga i logistike preko rijeke Ingulec kod mjesta Davidov Brod i tako „zabile klin“ u rusku liniju obrane. Iz Davidova Broda je krenuo drugi smjer napada te su se do sredine dana ta dva pravca „zaokružila“ u jedan.

Ruskim snagama je jedino preostalo da pokušaju kod mjesta Kostromka uspostaviti novu liniju kako ne bi završili u okruženju. Nastavak povlačenje ruskih snaga stvara preduvjete za ukrajinske napade na Novu Kahovku i grad Herson.

Ratifikacija i mobilizacija

Danas je Vijeće Federacije, visoki dom ruskog parlamenta, jednoglasno potvrdilo ratifikaciju ugovora između Ruske Federacije i četiri ukrajinske oblasti pod ruskom vlašću o njihovom prijemu u sastav Ruske Federacije. Nove regije će zadržati svoja imena: Hersonska i Zaporoška oblast, Donjecka i Luhanska Narodna Republika. Čelnici oblasti imat će titulu guvernera, dok će čelnici republika imati titulu šefa republike. Zasad je jedino DNR Koreja pozdravila „ulazak novih regija“ u Rusku Federaciju.

Vezano za mobilizaciju, ruski ministar obrane Sergej Šojgu je dao izjavu u kojoj je rekao da je uspješno mobilizirano oko 200.000 ljudi, a da će biti poslani na front tek kada prođu obuku. Također je rekao da će te jedinice biti s jedinicama koje već imaju borbeno iskustvo. Nije dao nikakav vremenski okvir o tome kada je moguće očekivati te jedinice na borbenim položajima, no teško je očekivati da je to moguće za manje od mjesec dana.

Glavobolje za ruski vrh

Spomenuto je da su ruski vojni analitičari i stratezi predlagali povlačenje ruskih snaga preko rijeke Dnjepar samom najavom ukrajinske ofenzive na to područje. Vojno gledano, to bi značilo da bi se uspostavila stabilnija i čvršća linija obrane jer je rijeka Dnjepar jako široka i time teško prijelazna. No postoji i drugi aspekt.

Naime, kako je ruskim snagama bilo iznimno bitno držati Izjum i Kupjansk u Harkovskoj oblasti zbog mogućnosti daljnje ofenzive u Donjeckoj oblasti, tako je kontrola zapadne obale Dnjepra bitna za eventualni napad na Nikolajev i Odesu. Povlačenje ruskih snaga sa zapadne obale Dnjepra znači da se odustaje od mogućnosti zauzimanja Mikolajiva i Odese. Osim toga, ovo je teritorij Hersonske oblasti.

Tu se sad dolazi do političkog dijela rata u Ukrajini. Kako je gornji dom ruskog parlamenta odobrio ratifikaciju sporazuma o aneksiji ukrajinskih oblasti u sastav Ruske Federacije, tako gubitak dijela Hersonske oblasti za rusku javnost i politički vrh znači gubitak dijela teritorija Ruske Federacije, kao i u slučaju Limana u Donjeckoj oblasti.

To je drugi takav slučaj u zadnjih tjedan dana, što sigurno stvara nervozu u Kremlju. No, zasad se čini da je jedina trenutna ruska taktika kupovanje vremena. Prepuštanje „manje bitnih“ teritorija, usporavanje napretka ukrajinskih snaga i uspostavljanje linija na čvršćim utvrdama dok se ne osposobe nove snage.

Nastavlja se utrka s vremenom i za Rusiju i za Ukrajinu. Ukrajina je bacila sve karte na oslobađanje što je moguće više teritorija uz velike gubitke (službenih podataka nema, ali procjene nisu nimalo optimistične), a ruska strana povlačeći se pokušava očuvati što više snaga i pričekati nove.

Pročitajte više