Rusi kasne s plaćanjem stranog duga. Ministar: To je farsa

Foto: EPA

RUSIJA prvi put u više od sto godina nije na vrijeme platila inozemni dug, javlja Bloomberg. Rusi imaju novac za plaćanje 94.6 milijuna eura i spremni su uplatiti taj iznos, no ispriječile su se sankcije koje onemogućuju isplatu međunarodnim vjerovnicima.

Kremlj je odlučno želio spriječiti takav scenarij, a ruski ministar financija Anton Siluanov ovu situaciju nazvao je farsom. Kamata od 94.6 milijuna eura dospjela je još 27. svibnja.

Rusi tvrde da su poslali novac Euroclearu, banci koja je uplatu trebala distribuirati prema investitorima. Novac je međutim ondje zapeo, a vjerovnici uplatu nisu primili, piše Bloomberg.

Novac nije poslan u roku od mjesec dana

U međuvremenu neki tajvanski vlasnici ruskih obveznica nisu primili isplatu kamata, navodi Reuters, prenoseći dva izvora. Novac nije stigao u roku od trideset dana od datuma dospijeća, odnosno do sinoć. Euroclear nije želio potvrditi da je plaćanje blokirano, ali je poručio da se pridržava svih sankcija.

Ovakva situacija posljednji put se dogodila 1918. godine tijekom boljševičke revolucije kada je novi komunistički vođa Vladimir Lenjin odbio platiti dugove Ruskog Carstva. Ministar financija Anton Siluanov priznao je da strani ulagači neće moći primiti isplate.

Siluanov: Ovo je farsa

"Dva su razloga. Prvi je da je inozemnoj infrastrukturi zabranjeno obavljanje bilo kakvih poslova vezanih za Rusiju. Drugi je što je stranim ulagačima izričito zabranjeno primati uplate od nas", rekao je Siluanov. Istaknuo je da Rusija želi platiti dug i ima dovoljno novca za isplatu vanjskog duga.

"Cijela ova situacije je farsa", rekao je ruski ministar. BBC piše da je neizvršenje obveza simboličan udarac za Rusiju, ali da će imati vrlo malo izravnih posljedica.

Pročitajte više