RUSIJA JE SPREMNA Vojska pozorno prati kretanje američkih ratnih brodova prema Siriji

Foto: EPA

RUSKA vojska pozorno prati stanje u vezi sa Sirijom i upoznata je s kretanjima američkih ratnih brodova koji su na putu prema Zaljevu, objavila je pošto je američki predsjednik najavio napade na Siriju zbog uporabe kemijskog oružja, što Sirija i njezini saveznici opovrgavaju kao laž smišljenu kao povod za napad.

Pozorno praćenje situacije

Američka mornarica objavila je u utorak da će borbena skupina, predvođena nosačem zrakoplova USS Harryjem S. Trumanom, krenuti u srijedu prema Bliskom istoku i Europi.

"Pozorno pratimo razvoj situacije u vezi sa Sirijom i u cijeloj regiji", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Reagiralo je također na upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa da uskoro slijedi vojna akcija u Siriji.

"Umjesto da govori o spremnosti koalicije da ispali projektile na Siriju, SAD-u bi bilo bolje da obnovi uništeni grad Raku i pruži razne oblike pomoći njegovim napaćenim stanovnicima."

Ulazak u Dumu

Ponovilo je da je navodni kemijski napad na Dumu bio lažan i da su za to krive Bijele kacige, odbacivši tvrdnje Zapada da su odgovorne sirijske vladine snage.

Ruska vojna policija ući će u četvrtak u Dumu, najavilo je ministarstvo.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je u srijedu da je SAD izmislio izvješća o kemijskom napadu u Dumi i poručio da se to ne smije iskoristiti kao opravdanje za američke napade na mete sirijske vlade.

U međuvremenu, Iran je ponovno izrazio potporu Siriji.

Visoki savjetnik vrhovnog iranskog vođe rekao je u srijedu da će Teheran pružati potporu Damasku protiv bilo kakve strane agresije, prenijela je iranska državna televizija.

"Stajat ćemo uz sirijsku vladu protiv bilo kakve strane agresije... Iran podržava Siriju u njezinoj borbi protiv Amerike i cionističkog režima (Izraela)", rekao je Ali Akbar Velajati tijekom posjeta istočnoj Guti u Siriji.

Pročitajte više