Rusija kupi migrante na granici s Finskom pa ih šalje u rat u Ukrajinu

Foto: EPA

Rusija pokušava regrutirati strane migrante koje je uhvatila na granici s Finskom, piše BBC i dodaje da je vidio dokaze o nekoliko slučajeva u kojima su strani državljani u kratkom roku prebačeni u vojni kamp na granici s Ukrajinom. Rusija je i prije znala prisiljavati ljude u pritvorskim centrima da potpišu ugovore za vojnu službu u Ukrajini, ali se broj takvih slučajeva počeo povećavati s pristizanjem stranih migranata na rusko-finsku granicu, koja je dugačka 1340 kilometara. 

Finska je privremeno zatvorila svih osam graničnih prijelaza s Rusijom optužujući Moskvu da onamo usmjerava migrante i tražitelje azila kao dio kampanje destabilizacije, nakon što se Finska ranije ove godine pridružila NATO-u. 

Obećali su im dobru plaću, medicinsku skrb...

Predstavnici ruske vojske su se ubrzo nakon uhićenja obratili Awadu (to nije njegovo pravo ime, ali je BBC potvrdio njegov identitet) i najmanje desetak drugih zatvorenika u centru za preddeportaciju u Petrozavodsku, glavnom gradu Karelije, i ponudili im "državni posao". Obećali su im dobru plaću, medicinsku skrb i dopuštenje da ostanu u Rusiji po završetku jednogodišnjeg vojnog ugovora. 

Iračanin koji je uhićen u blizini finske granice rekao je aktivistima za ljudska prava da je ruska vojska, pod prijetnjom deportacije, izvršila pritisak na njega kako bi potpisao vojni ugovor. Rekao je da mu je život u velikoj opasnosti ako se vrati u Irak. Nije poznato je li na kraju potpisao ugovor. 

"Nakon što smo potpisali, nisu nam dali ugovor"

Awad je u Rusiju stigao sredinom srpnja, a zatim je otišao u susjednu Bjelorusiju i mjesecima pokušavao ući u Poljsku. Kasnije je u grupama popularnim među tražiteljima azila vidio vijesti da je ruska granica s Finskom postala pristupačnija. 

Zatim je 14. studenog unajmio taksi te se s još jednim somalijskim migrantom odvezao do grada u Kareliji, koji je 30 km udaljen od finske granice, no policija je zaustavila taksi, provjerila njihove dokumente te ih naposljetku privela. 

Kada su im predstavnici vojske prišli u pritvornom centru, pokazali su im dokumente na ruskom jeziku, što nitko iz skupine nije razumio. Awad i ostali pretpostavili su da se radi o poslu u vojsci na teritoriju Rusije. 

"Nakon što smo potpisali, nisu nam dali ugovor. Pitali smo o kakvim se poslovima radi, a oni su rekli - o jednostavnim i dobrim", ispričao je Awad. U strahu od deportacije u Somaliju, gdje su mu militanti al-Shababa već nekoliko puta prijetili, potpisao je ugovor uz još pet Somalijaca, pet muškaraca iz arapskih zemalja i jednog državljanina Kube. Ukrcali su ih u autobus i odvezli na jug. 

"Sve što su nam rekli bilo je laž"

Iskrcali su ih na granici s Ukrajinom, u blatnjavi vojni kamp koji se sastojao od velikih šatora. Tada je njegova grupa shvatila da će završiti na bojišnici. "Rekli su nam da se radi o obuci, da ćemo imati dobru plaću i brigu. Nisu spomenuli ukrajinsku granicu i rat. Sve što su nam rekli bilo je laž", kazao je Awad. 

Kada su shvatili da ih šalju u rat, zatražili su poništenje ugovora. Awad kaže da su im službenici u kampu prijetili dugim zatvorskim kaznama zbog kršenja vojnih zakona, ali su kasnije promijenili narativ rekavši da će otkazati ugovor i pokrenuti postupak za deportaciju. 

Za sada se i dalje nalaze u vojnom kampu. Awad čeka videosjednicu sa sudom, ali ne zna kada će se točno održati saslušanje. Uvjeren je da ga je ruska vojska na prevaru prijavila u vojsku, ali je njegova jedina obrana to što nije u potpunosti razumio ponudu. "Rekao sam da ne želim služiti u vojsci jer ne znam što sam potpisao i da ugovor nije preveden na moj jezik. Ja sam tražitelj azila, a ne vojnik", kazao je. 

Analiza sudskih ročišta u Kareliji, jednoj od tri ruske regije koje graniče s Finskom, pokazala je da je u posljednja tri tjedna uhićeno 236 osoba zbog boravka u Rusiji bez valjanih viza i da im prijeti deportacija. Situacija je slična i u druga dva pogranična područja Lenjingradu i Murmansku. 

Pročitajte više