Ruski povjesničar koji je pisao o Staljinovom teroru naprasno osuđen na 13 godina

Foto/screenshot: EPA/YouTube

RUSKI sud naprasno je preinačio kaznu povjesničaru Juriju Dimitrijevu, povjesničaru koji je pisao o teroru Josifa Staljina. Njegov odvjetnik i udruge koje ga podržavaju tvrde da su optužbe izmišljene kako bi ga se kaznilo za njegov rad, javlja Reuters.

Dimitrijevu je ranija presuda od 3,5 godina zatvora, donesena u srpnju ove godine, naprasno preinačena u 13-godišnju kaznu zatvora. 64-godišnji povjesničar osuđen je jer je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje svoje posvojene kćeri. Dimitri je nijekao da je kriv, a njegov odvjetnik i udruge za ljudska prava koje ga podržavaju tvrde da su optužbe izmišljene zbog njegovog rada sa skupinom posvećenom istraživanju Staljinovog terora u periodu 1937. - 1938.

Udruge koje podržavaju povjesničara navode da je jedini njegov zločin to što se posvetio dokumentiranju tzv. Velikog Terora sovjetskog diktatora Staljina, jednog od najvećih zločinaca u novijoj povijesti. Dimitrijev je dokumentirao masovne grobnice Staljinovih žrtava, ali i državnu represiju u tom periodu. U samo dvije godine Staljin je, prema konzervativnim procjenama, dao pogubiti oko 700 tisuća ljudi.

Zašto je današnja presuda sporna?

Presuda koju je sud donio u srpnju značila bi da Dimitrijev u studenom izlazi iz zatvora s obzirom na vrijeme koje je već odslužio. No, vrhovni sud ruske pokrajine Karelije danas je objavio da će Dimitri provesti 13 godina u zatvoru najviše sigurnosne razine.

Dimitri je oslobođen na sudu 2018. godine, kad je bio optužen za dječju pornografiju koja je uključivala njegovu posvojenu kćer, ali ta presuda je kasnije poništena i povjesničar je vrlo brzo uhićen zbog novih optužbi. 

Niz ruskih povjesničara i aktivista za ljudska prava kaže da su optužbe Dimitrijevu namještene jer je njegov fokus na Staljinove zločine postao politički nepodoban u modernoj Rusiji, u kojoj je dominantni državni narativ onaj o velikoj naciji koja se konačno uzdiže nakon što je dugo bila na koljenima, navodi Reuters.

Pročitajte više