Rusija neće pustiti Britancima istragu o Litvinenku dok ne ispitaju Putinove kritičare u Velikoj Britaniji

RUSKI glavni državni tužitelj Jurij Čajka postavio je ultimatum Scotland Yardu u kojem tvrdi da neće dopustiti istragu njihovih detektiva o ubojstvu špijuna Aleksandra Litvinenka, sve dok ruski istražitelji ne ispitaju osumnjičenike azilante u Velikoj Britaniji, koji su uglavnom Putinovi kritičari, piše londonski Times.

"Ne možemo isključiti da je ubojstvo počinio ruski državljanin koji živi u inozemstvu", rekao je Chaika, te zatražio od Velike Britanije da istraži iznenadne smrti trojice Rusa u Veikoj Britaniji.

Državni je tužitelj tu pritom mislio na smrt osnivača energetskog diva Yukosa, Jurija Golubeva, koji je prije deset dana preminuo od srčanog udara. Rusi sumnjaju da je ubijen.

Čajka je također izjavio da je za Ruse glavni osumnjičeni za ubojstvo špijuna tajkun Boris Berezovski, koji je također kritičar Kremlja. Berezovski je rusku istragu nazvao farsom, porekao da je imao veze s Litvinenkovom smrću te izjavio da se i sam boji trovanja ukoliko se dopusti da on stupi u kontakt s ruskim detektivima.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više