Rusija nije pozvana na 80. obljetnicu Dana D

Foto: EPA

Rusija neće biti pozvana na svečanosti obilježavanja 80. obljetnice Dana D u Drugom svjetskom ratu sljedeći tjedan zbog rata u Ukrajini i nelagode nekih saveznika zbog prisutnosti službene Moskve, otkrila su danas dva diplomatska izvora.

Organizatori su u travnju rekli da predsjednik Vladimir Putin neće biti pozvan na svečanosti u Francuskoj, ali da će neki ruski predstavnici biti dobrodošli u znak priznanja za ratnu žrtvu koju je Rusija tada iskazala.

"Kad postoji osoba, postoji problem. Kad nema osobe, nema problema"

Sada izvori kažu da nijedan ruski dužnosnik neće biti pozvan na komemoraciju, kojoj će nazočiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden.

"Kad postoji osoba, postoji problem. Kad nema osobe, nema problema", rekao je jedan od diplomatskih izvora citirajući sovjetskog čelnika Josifa Staljina.

Troje drugih diplomata EU ranije ovog mjeseca reklo je za Reuters da je niz članica izjavilo da će im biti nelagodno bude li Rusija prisustvovala ceremoniji, više od dvije godine nakon što je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu.

Dan D

Više od 150.000 savezničkih trupa pokrenulo je 6. lipnja 1944. zračno, pomorsko i kopneno iskrcavanje u Normandiji na Dan D, operaciju koja je u konačnici dovela do oslobađanja zapadne Europe od nacističke Njemačke.

Sovjetski Savez izgubio je više od 25 milijuna života u, kako ga naziva, "Velikom domovinskom ratu", a Rusija će obljetnicu obilježiti velikom godišnjom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.

Ruski dužnosnici prijašnjih su godina prisustvovali ceremonijama Dana D.

Tijekom obilježavanja 70. obljetnice 2014. godine Putin je s tadašnjim čelnicima Francuske, Njemačke i Ukrajine uspostavio takozvani Normandijski format, kontaktnu skupinu čiji je cilj bio rješavanje sukoba između Ukrajine i Rusije, u to vrijeme usredotočen na Donbas i Krim.

Pročitajte više