Rusija optužuje: NATO stoji iza širenja radikalnog islama

RUSKI izaslanik u NATO-u Dmitrij Rogozin upozorio je da bi se "arapsko proljeće" moglo pretvoriti u "vatreno arapsko ljeto" kao rezultat akcija NATO-a.

"NATO-ovo političko i vojno upletanje u 'arapsko proljeće' moglo bi dovesti do 'vrućeg arapskog ljeta', s mnogim posljedicama za okolne regije", kazao je Rogozin uoči ministarskog susreta NATO-Rusija te je dodao kako bi NATO-ovo miješanje moglo dovesti do uvođenja šerijatskog zakona u do tada sekularne države.

NATO kršio rezoluciju UN-a

Na sastanku koji će se u četvrtak održati u Bruxellesu Rusija želi doznati do koje mjere je NATO svjestan činjenice mogućeg dolaska radikalnog islama u sve regije kao rezultat njihove akcije. Diplomat je kazao i da je koalicija pod vodstvom NATO-a u Libiji preradila postojeću rezoluciju UN-a.

"U rezoluciji je pisalo da nema bombardiranja, a bilo je bombardiranja. Pisalo je da nema dostave oružja bilo kojoj strani, a oni su dostavljali oružje. Pisalo je da nema operacija na tlu, a dopremljene su posebne postrojbe. Pisalo je i da nema miješanja u unutarnju političku situaciju, a oni su je izmijenili", istaknuo je Rogozin.

Ruski izaslanik je kazao da je Moskva inzistirala na potvrđivanju osnovnih principa međunarodnog prava te želi da se NATO vrati na "legalno polje" i prepozna svoju ulogu u suradnji s UN-om.

Pročitajte više