Rusija: Prekidamo američku inspekciju u našim bazama s nuklearnim oružjem

Foto: Profimedia

RUSIJA je danas objavila da obustavlja američku inspekciju predviđenu u njezinim vojnim bazama na temelju ugovora Novi START, važnog ugovora dviju velesila o nuklearnom razoružanju, istaknuvši da je to odgovor na američko ometanje sličnih ruskih inspekcija u Sjedinjenim Državama.

Rusija je danas "službeno obavijestila" SAD da će sve njezine baze koje su na temelju ugovora Novog START-a predviđene za pregled biti "privremeno izuzete", navodi se u priopćenju ruske diplomacije.

Napose je riječ o raketnim bazama te o zračnim i o pomorskim bazama u kojima su smještene nuklearne rakete. 

"Rusija je prisiljena na ovu mjeru"

Informacija dolazi usred ruske ofenzive u Ukrajini koja traje od 24. veljače i dok ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano hvali novo, "nepobjedivo" oružje koje je proizvela Rusija.

"Ruska Federacija je prisiljena na ovu mjeru (...) zbog trenutne situacije koja SAD-u donosi jednostranu prednost i lišava Rusiju prava na obavljanje inspekcije na američkom tlu", dodaje se u priopćenju.

Što stoji u ugovoru Novi START?

Ugovor Novi START je zadnji bilateralni ugovor takve vrste koji obvezuje dvije najveće nuklearne sile u svijetu.

Potpisan je 2010., a ograničava arsenal dviju nuklearnih sila na najviše 1550 razmještenih bojnih glava, što je za gotovo 30 posto manje u odnosu na ranije ograničenje dogovoreno 2002. Ujedno ograničava broj lansera i strateških bombardera na 800, što je dovoljno da se Zemlja nekoliko puta uništi.

Vladimir Putin ga je u siječnju 2021. produljio na pet godina, do 2026. Sve dosad Moskva i Washington su na temelju ovog ugovora imali pravo obaviti dvadesetak međusobnih inspekcija na godinu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više