Rusija: Prestali smo obavještavati SAD o svojim nuklearnim aktivnostima

Foto: EPA

RUSIJA je prestala informirati SAD o svojim nuklearnim aktivnostima, uključujući pokusna lansiranja projektila, nakon što je Moskva prošlog mjeseca suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu o ograničenju i kontroli nuklearnog oružja New START, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. 

"Neće biti nikakvih obavijesti. Bit će obustavljene sve obavijesti, sve aktivnosti prema ugovoru i neće se provoditi bez obzira na stav SAD-a", rekao je Rjabkov, a prenosi The Guardian. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je prvobitno reklo da će nastaviti obavještavati SAD o planiranim probnim lansiranjima svojih balističkih projektila. 

Sporazum New START su 2010. potpisali bivši predsjednici Obama i Medvedev. Na snagu je stupio u veljači 2011. i trebao je trajati sve do veljače 2026. Njime su se SAD i Rusija obvezali da na kopnu i podmornicama neće imati više od 700 interkontinentalnih balističkih projektila te da na njima i strateškim bombarderima neće imati više od 1550 nuklearnih bojnih glava. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više